Az EU egyszerűsített exportot javasol az ukrán termékekre vonatkozóan

Az EU egyszerűsített exportot javasol az ukrán termékekre vonatkozóan

Az Európai Unió ún. „szolidaritási sávok” létrehozását javasolja kizárólag az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportja számára, hogy ezzel is segítsen enyhíteni a termékblokádot, amely „fenyegeti a globális élelmezésbiztonságot” – áll a bizottság csütörtöki sajtóközleményében.  

A CNN szerint a terv célja az ukrán és az uniós infrastruktúra integrálása 20 millió tonna gabona mozgósítása érdekében, amelynek három hónapon belül el kell hagynia Ukrajnát – mondta Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa a közleményben. 

A bizottság szerint több ezer teherautó és kocsi rekedt az EU számos határának ukrán oldalán, átlagosan 16 napos várakozási idővel kell számolni, ami egyes határokon 30 napra emelkedik.  

A bizottság sürgeti az árufuvarozást és az infrastruktúra-kezelőket, hogy tegyenek lépéseket az ukrán export gyorsítása érdekében, például tegyenek elérhetővé több járművet.

A nemzeti hatóságokat arra is felkérik, hogy alkalmazzanak „maximális rugalmasságot” a „határátkelőhelyeken végzett eljárások felgyorsítására”. 

Az Oroszországgal vívott háborúból eredő exportblokád a gabonalopásokon kívül, amelyek állítólag az orosz erők kezében történtek, globális ellátási válságot okoz a gabonafélék, például a búza és a kukorica esetében.