Ukrajna a tavalyinál is szerényebb gabonaterméssel számol 2023-ban

Ukrajna a tavalyinál is szerényebb gabonaterméssel számol 2023-ban

Ukrajna gabonatermése az idén 49,5 millió tonnára csökkenhet a tavalyi mintegy 51 millió tonnáról - közölte az MTI beszámolója szerint Denis Kudin ukrán gazdasági miniszterhelyettes.

Ukrajnában 2021-ben rekordmennyiségű, 86 millió tonna gabonát takarítottak be. Az idei évre várt termés ennek valamivel több mint a fele, ugyanis

az orosz invázió miatt az ország keleti, déli és északi részén hatalmas területek kerültek orosz ellenőrzés alá, a termőföld egy részén pedig egyelőre nem lehet termelést folytatni.

Denis Kudin szerint a minisztérium még kisebb termés mellett sem tartja szükségesnek a gabonaexport visszafogását, mert az országnak elegendő élelmiszere van szükségletei fedezésére.

Az ukrán mezőgazdasági termelők e héten ismertetett előrejelzése szerint az idei gabonatermés 35-40 millió tonna lesz, ebből 12-15 millió tonna a búza és 15-17 millió tonna a kukorica.

Ukrajna közel 26,3 millió tonna gabonát exportált január 30-ig a 2022-23-as szezonban, ami jócskán elmarad az előző szezon azonos időszakaszában mért 37,9 millió tonnától - áll az ukrán mezőgazdaság minisztérium napokban ismertetett kimutatásában.