Ukrajna háborút akar?

Lavrov hozzátette: Moszkvában azt remélik, hogy győz a józan ész, és Petro Poroseko ukrán államfő nem enged a "háborúpártiak" azon nyomásának, hogy "verje szét a békefolyamatot".

Porosenko szerdán bejelentette, hogy aláírta azt a rendeletet, amely az ukrán fegyveres erők idei részleges mozgósítási tervét tartalmazza. Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pedig másnap a parlamentben arról beszélt, hogy Ukrajna keleti határa mentén 52 ezer orosz katona áll teljes harckészültségben, nagy mennyiségű támadó fegyverzettel.

Kijevben "arról biztosítanak bennünket, hogy az egész mozgósítás csak azt szolgálja, hogy akit kell, leváltsanak és pihenni küldjenek". Orosz értesülések szerint ugyanakkor az ukrán hadsereg egy részét "úgynevezett önkéntes zászlóaljak harcosaival cserélik le, akik nem tudni, kiknek engedelmeskednek, és akiknek nagyon-nagyon rossz híre van az alapvető fegyelmezettséget illetően" - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov olyan helyzetben kifogásolta az újabb ukrán mozgósítást, amikor a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárok újabb heves támadást indítottak a donyecki repülőtér elfoglalásáért, és a héten más frontszakaszokon is kiújultak a harcok a szakadárok és az ukrán fegyveres erők között.

Közölte, ahhoz, hogy az úgynevezett normandiai négyek: az orosz, az ukrán, a francia államfő, valamint a német kancellár újabb találkozója létrejöjjön Asztanában, "valamilyen elmozdulásra, elsősorban is feltétlen tűzszünetre" van szükség a délkelet-ukrajnai konfliktusban.

Utalt arra, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés az úgynevezett kontaktcsoport: a kijevi hatalom képviselőinek, valamint a donyecki és luhanszki szakadár vezetőknek az EBESZ és Moszkva közvetítésével tervezett újabb találkozójának előkészítéséről. Moszkva érdekelt a kontaktcsoport ülésének létrejöttében - hangoztatta Lavrov, és hozzátette: attól a minszki megállapodások összes pontjának a végrehajtását, a tűzszünet megvalósítását remélik az orosz fővárosban.

Az orosz diplomácia vezetője arról is kitért, hogy csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő ismét telefonon egyeztetett az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos kérdésekről Angela Merkel német kancellárral.