Ok, most ment el az ukránok maradék esze is: kiutasítják a beregszászi magyar konzult, mert kettős állampolgárokat avatott

Hisztéria lvl 99999.

Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt - jelentette ki Pavlo Klimkn ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev "udvariasan, de nagyon keményen és következetesen" fog cselekedni Magyarországgal szemben. 

Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására. Hogy

erre a lehetőséget éppen a kijevi hisztériakeltés kínálja ezüst tálcán,

arra természetesen nem tért ki. 

A tárcavezető - mint elmondta - kifejtette érveit Magyarország külügyminiszterének arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

"Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek még ezen a héten a kiutasításáról"

- fogalmazott Klimkin. 

Szijjártó Péter szerdán az ENSZ-közgyűlés ideje alatt New Yorkban találkozott Klimkinnel.

Ezen a találkozón az ukrán tárcavezető Szijjártó Péternek elismerte, hogy Ukrajnában nincs olyan törvény, amely tiltaná egy másik ország útlevelének birtoklását.

Emellett Ukrajnában semmilyen törvény nem tiltja egy másik ország útlevelének átadását, és Ukrajnában nem minősül az sem büntetendő cselekedetnek, ha valaki nem számol be egy másik ország útlevelének birtoklásáról - fejtette ki az államtitkár, aki megerősítette,

Magyarország mindezek miatt nem hív vissza sem főkonzult, sem konzult Beregszászról, "akárhogy is javasolják ezt az ukránok".

A szomszédos országgal akkor éleződött ki ismét a viszony, amikor múlt héten a Az ukrán büntető törvénykönyv hazaárulásra vonatkozó cikke alapján indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség magyar állampolgárság kárpátaljai lakosok általi felvételének ügyében. 

Az abszurd eljárást a hatóság "a médiában megjelent információk alapján" kezdeményezte, amelyek szerint

"ukrán állampolgárok Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el".

Mindezt egy útlevél átvételével.

Elképesztő! Ukrajna hazaárulással vádolja a kettős állampolgárságú magyarokat

A közlemény szerint az ügyészség a büntetőeljárást az ukrán büntető törvénykönyv 111. cikkének hazaárulásra vonatkozó 1. része alapján indította meg, amely az ügy előzetes jogi minősítése. A vizsgálatot a hatóság a médiában megjelent információk alapján kezdeményezte, amelyek szerint "ukrán állampolgárok Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el" - áll a jelentésben, amely szerint az ügyben a nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) folytatja a Kárpátalja megyei ügyészség eljárásjogi irányításával.

Egyébként a "média", amelyből az ügysészég "értesült" a szörnyű támadásról, nem más volt, mint

az állami hírügynökség, amelyhez hogy, hogy nem befújt a szél egy rejtett kamerával készült felvételt,

amelyen kárpátaljai magyarok állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. A hivatalos ukrán verzió szerint a  videót egy állományban lévő ukrán határőr készítette, aki maga is magyar állampolgársági esküt tett. Menczner Tamás, a külügyi tárca államtitkára ugyanakkor vasárnap a

"ukrán titkosszolgálati akcióról"

beszélt, amellyel "minden írott és íratlan diplomáciai szabályt megszegtek".