Már motozással keresik a magyar útleveleket az ukrán határon

Testüreget még nem vizsgálnak...

A Kárpáthír szerint az ukrán hatóságok mér egyre nyilvánvalóbban vegzálják a kárpátaljai magyar közösséget.

A portál a Határhelyzet nevű Facebook-csoportban olvasható bejegyzésekre hivatkozva arról ír, hogy

az ukrán hatóságok már szúrópróba szerűen ellenőrzik a Magyarországról érkezőket, és motozással keresik a magyar útlevelüket.

A portál úgy fogalmaz, hogy az eljárás "enyhén szólva sem jogszerű", és arra kérik azokat, akiket hasonló, megfélemlítő tortúrának tesznek ki, hogy azonnal kérjék az esetek jegyzőkönyvezését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ukrajnában megszégyenítő akció indult a kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgárok ellen, miután ukrán soviniszták interneten nyilvánosságra hozták öt kárpátaljai magyar adatait, mert szerintük azok törvénysértést követtek el a magyar állampolgárság felvételével.

Nem hagynak fel a magyargyűlölettel, a konzult is kiutasítanák az ukránok

Heorhij Tuka - aki 2015 és 2016 között Luhanszk megyei kormányzó volt - vasárnap a Facebookon közzétett bejegyzésében emellett azt állította, hogy már hónapokkal korábban figyelmeztetett a kárpátaljai "kúszó szeparatizmusra". Tuka irányításával jött létre 2014-ben az a Mirotvorec (Béketeremtő) nevű ukrajnai internetes portál, amely szombaton adatbázisában nyilvánosságra hozta öt olyan kárpátaljai nevét és személyes adatait, akik a magyar állampolgárság megszerzésével a portált működtető ukrán nacionalista szervezet szerint törvénysértést követtek el.