Bírálják az új ukrán kisebbségi törvényt a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetei

Bírálják az új ukrán kisebbségi törvényt a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetei

A kárpátaljai magyarság két mérvadó érdekvédelmi szervezete szerint az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló, nemrég elfogadott törvény nem alkalmas az ország nemzetközi jogi kötelezettségeinek végrehajtásához a nemzeti kisebbségek jogainak védelme tekintetében.

Közös nyilatkozatban bírálja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló új törvényt - tudósított az MTI.

A közös nyilatkozat rámutat, hogy a törvényalkotók teljes egészében figyelmen kívül hagyták a magyar és más kisebbségi szervezetek által korábban megfogalmazott konstruktív javaslatokat.

A törvény nem csupán megerősíti az oktatási és nyelvtörvényben korábban kodifikált jogszűkítéseket, de újabbakat is bevezet, 

"nem garantálja a kompakt nemzetiségi letelepedési térségek megőrzését, illetve a nemzetiségi szimbólumok használatát sem" 

- áll a nyilatkozatban.

A nyilatkozat szerint az új jogszabály "a kisebbségi jogokat kizárólag a kisebbségekhez tartozó személyek egyénileg gyakorolható jogaként értelmezi", megfosztva ezzel őket (közösségeiket, szervezeteiket) az intézményesen gyakorolható politikai, oktatási, nyelvi jogok érvényesítésétől, s így saját sorsuk befolyásolásának lehetőségétől is.

A kárpátaljai magyarság két mérvadó érdekvédelmi szervezete szerint 

a törvény jelen formájában nem alkalmas arra, hogy Ukrajna jogalkotásában megfelelő eszközül szolgáljon az alkotmány rendelkezéseinek, továbbá az ország nemzetközi jogi kötelezettségeinek végrehajtásához a nemzeti kisebbségek jogainak védelme tekintetében.

A törvény nem biztosít megfelelő intézményi alapokat és jogi mechanizmusokat a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítéséhez és védelméhez - zárul a KMKSZ és az UMDSZ nyilatkozata.

Az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet a 450 képviselőt számláló ukrán parlament kedden 324 képviselő támogatásával második olvasatban, azaz véglegesen is elfogadta.