Kárpátalján többszörös a túljelentkezés a magyarnyelv-tanfolyamokra

Eközben pedig folyamatosak a magyarok elleni provokációk. Kijevben a magyar nyelv ellen tüntettek.

A múlt héten az oktatási tárca javaslatára Kárpátalján a megyei oktatási hivatal körlevélben szólította fel a magyar iskolákat, hogy készítsenek listákat pedagógusaikról ukránnyelv-tudásuk szintjének feltüntetésével - írja a Kárpáthír.
 
A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség tiltakozó levelet írt a hatóságoknak, amelyben felháborodását fejezte ki. Orosz Ildikó, a szervezet elnöke kifejtette: ezzel gyakorlatilag az egyik ukrán szerv megkérdőjelezi egy másik hitelességét, hiszen a tanároknak az ukrán állam által kiadott diplomájuk van. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar iskolák pedagógusai a saját tantárgyai­kat magyar nyelven, nem pedig ukránul oktatják.
 
A hét elején a minisztérium visszavonatta az ominózus körlevelet, ám ettől még nem múlt el a veszély - írja a portál, amely beszámolt arról is, hogy Kijevben a Sötét Bizottság (igen, tényleg így hívják magukat) nevű szélsőjobboldali csoport néhány fős tüntetést tartott a kijevi magyar nagykövetség előtt. Kifogásolták, hogy Magyarország "aktív magyarosítást" végez Kárpátalján, valamint felháborodtak Szijjártó Péter külügyminiszter azon nyilatkozatán, hogy Oroszország ellen meg kell szüntetni az európai uniós szank­ciókat. Szerintük a magyar külügyminiszter ukránfób, és beavatkozik Ukrajna belügyeibe.
 
A tiltakozóknak valószínűleg az nem tetszett, hogy a múlt héten Szijjártó Péter a Kommerszant orosz lapban kifogásolta az új ukrán nyelvtörvény tervezetét, s figyelmeztetett: ha elfogadják, akkor az EU elé viszik az ügyet. Egyes tüntetők egyenesen azt követelték, hogy a magyar külügyminiszter álljon a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé.
 
Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy a soknemzetiségű Kárpátalján, ahol a magyarság aránya bő tíz százalékot tesz ki, másként látják az egészet. Hennagyij Moszkal kormányzó kijelentette: békén kell hagyni a nemzeti kisebbségeket, nem szabad korlátozni anyanyelvük használatát. Viktor Ruszin megyei képviselő, a vidék korábbi rendőrfőkapitánya abszurdnak nevezte a lehetséges új nyelvtörvényt, azt, hogy nyelvcsendőrök ügyeljenek annak betartására. A kárpátaljai átlagemberek szintjén szintén nem jelent gondot, ki milyen nyelven beszél. Nem véletlen, hogy a magyar kormány által is támogatott magyarnyelv-tanfolyamokra akkora az igény, hogy többszörös a túljelentkezés.