Ukrajna: két megye kivételével mindenhol enyhítettek a járványügyi korlátozásokon

Ukrajna: két megye kivételével mindenhol enyhítettek a járványügyi korlátozásokon

Ukrajnában már csak két régió, a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja megye maradt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban, az összes többi, valamint a főváros, Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban van - számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál az egészségügyi tárca honlapján közzétett legfrissebb táblázat alapján.

A közölt adatok szerint az elmúlt napban egy régióban sem haladta meg a kórházi ellátásra szorulók aránya a megengedett mértéket. Mindazonáltal Kijevben a legmagasabb a megbetegedések aránya: százezer lakosonként 490 fő.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultsági vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN hírügynökség érdeklődésére kifejtette, hogy tárcája a védőoltás harmadik dózisa esetében két különböző meghatározást használ: a kiegészítő és az emlékeztető oltást. Az utóbbi a vakcina hatékonyságának növelésére adott adag, mivel idővel csökken az oltás hatékonysága. A kiegészítő oltás olyanok védelmére szolgál, akiknél a vakcina két adagja súlyos betegség miatt nem nyújt megfelelő védelmet - emelte ki.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában így egyelőre nem kaphatja meg bárki az oltás harmadik dózisát. Ezt most még csak egészségügyi alkalmazottaknak és bentlakásos intézményekben dolgozóknak engedélyezték - mivel ők másoknál jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének -, illetve azoknak, akiknek különböző egészségügyi okokból az immunrendszere kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők. A miniszter elmondta, hogy eddig 367-en kapták meg a harmadik adag oltást az országban.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 645 124-re, az elhunytaké 138-cal 94 838-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 1600-zal 122 074-re csökkent. Az elmúlt napon 1832 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.