Kárpátaljai útlevél-ügy: az ukrán soviniszták tüntettek, Kijev és Budapest pedig konzult utasítana ki

Sőt, már az Ukrán Jövő Intézetének vezetője is megszólalt.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség helyszíni tudósítása szerint mintegy 50-en jelentek meg a demonstráción a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) emblémájával ellátott dzsekikben és a szervezet zászlóival.

Olekszandr Alforov, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a múlt héten kiszivárogtatott videofelvételen látottak miatt vonultak a külügyminisztérium elé. A felvétel szerinte azt tanúsítja, hogy a beregszászi magyar konzul törvénytelenül ad ki magyar útleveleket ukrán állampolgároknak.

Emiatt magyarázatot követelnek Magyarországtól, továbbá a magyar konzul hazarendelését sürgetik. Hangsúlyozta:

utóbbira egy nap határidőt adnak, s ha nem teljesül a követelésük, akkor a szervezet újabb akciókat rendez, azt azonban nem árulta el, hogy mire készülnek.

A tüntetőkhöz kiment és írásba foglalt követeléseiket átvette Valerij Kendoda, az illetékes európai osztály vezetője. Egyúttal felvilágosította a tüntetőket arról, hogy Pavlo Klimkin külügyminiszter jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ Közgyűlése ülésszakán, és találkozik a magyar delegációval.

Eközben New Yorkban

Pavlo Klimkin, ukrán külügyér közben valóban találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén.

A beszélgetés nem lehetett valami konstruktív, mivel az ukrán delegáció vezetője úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökségnek:

"Javasoltam (a magyaroknak), hogy saját maguk hívják vissza a konzult. Amennyiben erre hamarosan nem kerül sor, úgy hazaküldjük."

Mint mondta, a probléma nem csak az útlevelek (Magyarország részéről ukrán állampolgároknak történő) adásában van. Klimkin szerint a magyar konzulok instrukciókat adtak, hogyan kell leplezni a magyar állampolgárságot, az újonnan kapott jogokat és kötelezettségeket. "Ez is egy alapvető törvénysértés" - hangoztatta.

Az ukrán tárcavezető hangsúlyozta:

egyetlen kulcsfontosságú kérdésben sem sikerült megállapodni a magyar féllel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következőket fűzte a kétoldalú találkozóhoz:

amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarországon dolgozó ukrán konzult.

Hozzátette:

"Hamis és hazug az a hivatkozás az ukrán fél részéről, amely azt a látszatot kelti, mintha a magyar állampolgárság megadása a Kárpátalján élők számra valamifajta nemzetközi joggal ellentétben állna."

Kárátalján pedig

Közben a Kárpáthír információi szerint az Ukrán Jövő Intézetének (igen, ilyen is van...) vezetője, Igor Tiskevics arra szólította föl a hatóságokat, hogy a határellenőrzés során

tüzetesebben lapozzák át az utazók ukrán útlevelét (ha motozással nem találnák a magyart...).

Elmagyarázta, az EU-ba történő belépéskor bélyegzőt tesznek az ukrán útlevélbe, na már most, ha az hiányzik az okmányból, nyilvánvaló, hogy a határ másik oldalán egy másik útlevelet mutatott fel.

Javaslata szerint aki így trükközik, alkalmanként 2 ezer hrivnyára lehetne büntetni, s bevallani kényszerülne másik állampolgárságát is. Szerinte megengedhetetlen, hogy kettős állampolgárok állami tisztségeket is betölthessenek.

Szólt arról is, hogy amíg Ukrajna nem lesz fejlettebb, mint Magyarország, érdemben nem tud fellépni a magyar útlevéllel rendelkezők ellen. A járható út az lehet, ha az ukrán okmányok gazdasági értéke vetekedhet az EU-s tagállamokéval. Feltette a költőinek szánt kérdést: a lengyelországi ukránok vajon miért nem kapkodnak az ukrán útlevél után?

(Fotó: Kárpáthír)

Már motozással keresik a magyar útleveleket az ukrán határon

A Kárpáthír szerint az ukrán hatóságok mér egyre nyilvánvalóbban vegzálják a kárpátaljai magyar közösséget.A portál a Határhelyzet nevű Facebook-csoportban olvasható bejegyzésekre hivatkozva arról ír, hogyaz ukrán hatóságok már szúrópróba szerűen ellenőrzik a Magyarországról érkezőket, és motozással keresik a magyar útlevelüket.