Keddig szüneteltetik az ukrán–orosz béketárgyalásokat

Keddig szüneteltetik az ukrán–orosz béketárgyalásokat

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat - közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon.

A tisztségviselő szavai szerint "technikai szünetet" tartanak - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál alapján az MTI.  Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban "bizonyos definíciókat tisztázniuk kell", és emiatt szünetet tartanak. Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak.

A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. Hozzáfűzte,

"csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről" 

Podoljak azt is írta, hogy "nehéznek" tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn "már módosított álláspontokkal" kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere. 

"Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat" 

- állította az ukrán tisztségviselő.

Orosz elnöki szóvivő: a hadvezetés nem zárja ki az ukrán nagyvárosok teljes ellenőrzés alá vonását (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. Azóta a hetek óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Kijev lehet az új Sztálingrád az ukránok szerint.