Véget ért a Kercsi incidens miatt hirdetett hadiállapot Ukrajnában

Oroszország reméli, hogy a Nyugat visszatartja Ukrajnát a „provokációtól”.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál beszámolója szerint Porosenko közölte, hogy a hadiállapot beszüntetése az ő elvi döntése, amely az ország biztonsági helyzetének értékelésén alapul. Korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője eközben az MTI híradása szerint közölte: Oroszország azt reméli, hogy a nyugati országok nem vesznek részt semmilyen, általa "provokációnak" minősített ukrán tevékenységben a Kercsi-szoros térségében, és meggyőzik Kijevet, hogy tartózkodjon a térségbeli helyzet eszkalálásától.

Ukrajna a múlt héten azt jelentette be, hogy hadihajókat akar küldeni az Azov-tenger kikötőibe a Kercsi-szoroson keresztül, annak ellenére, hogy Oroszország novemberben elkobozott három ukrán hadihajót a térségben.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a múlt héten Ukrajnában járt, és közölte ukrán tárgyalópartnereivel, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé, és Nagy-Britannia a Kijevnek nyújtott támogatás jeleként elküldte a térségbe a brit királyi haditengerészet egyik hajóját.

"Számítunk arra, hogy Ukrajna nyugati támogatói nemcsak tartózkodnak ettől az értelmetlen kezdeményezéstől, de megtalálják annak is a módját, hogy belátásra bírják a kijevi rendszert, és rábírják, hogy mondjon le az elhamarkodott lépésekről, amelyek a helyzet további súlyosbodását idézhetik elő a térségben"

 - fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.