Tovább durvul a helyzet a Krímben: az oroszok tüzet nyitottak az ukrán hajókra

A háború szélén. 

A jelentés szerint az oroszok két ukrán hadihajót elfoglaltak, egy vontatóhajót pedig feltartóztattak. Az incidens során két matróz megsebesült. 

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését -  írja az MTI az ukrán elnök szóvivőjének vasárnap esti Twitter-bejegyzésére hivatkozva. 

Moszkva egyelőre nem nyilatkozott az esetről. Oroszország korábban azzal vádolta az ukránokat, hogy hajóik megsértették felségvizeiket a Feketeés az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szorosnál, amelyet erre hivatkozva vasárnap le is zártak. Korábban Kijev viszont azt állította egy orosz hajó szándékosan nekiütközött egy ukránnak. 

Tetőfokon Moszkva és Kijev konfliktusa: az oroszok lezárták a Kercsi-szorost a Krímnél

Szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap Odessza és Mariupol között - hozta nyilvánosságra az ukrán védelmi minisztérium hivatalos honlapján. A krími kikötők igazgatósága szerint Oroszország lezárta az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi szorost - írja az MTI.

Videó: tényleg szándékos volt az ütközés

A Russia Today közzétett egy felvételt, amelyen a televízió szerint az látható, ahogyan az orosz hadihajók üldözőbe vesznek két tüzérségi hajót és egy vontatóhajót. 

Az incidens körül kibontakozó propaganda-háborút jól jellemzi, hogy az orosz tévécsatorna levágta a videó végét, ahol tisztán látszik, hogy 

az orosz hajó szándékosan nekimegy az ukránnak. 

Egy ukrán Facebook oldal viszont kifejezetten csak ezt a részletet közölte a felvételből.

Moszkva: az ukránok provkációt szerveztek

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért - írja az MTI. 

Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a "provokációt" Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

Riadókészültség, az összes ukrán hajó kifut a tengerre

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre - közölte az MTI szerint az ukrán haditengerészet.

Még az éjjel összeül az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság (RNBO), amely megvitatja a hadiállapot bevezetésének szükségességét - közölte Olekszandr Turcsinov, a testület vezetője.