Lavrov szerint hajlandók feloldani az ukrán kikötők blokádját, de feltételt is szabott hozzá

Lavrov szerint hajlandók feloldani az ukrán kikötők blokádját, de feltételt is szabott hozzá

Végre fellélegezhet az ukrán gabonaexport.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország hajlandó feloldani az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádját, de Ukrajnának először biztonságossá kell tennie a vizeket – számol be az Interfax orosz hírügynökség alapján a BBC

A blokád feloldása esetén újra teret engednének az ukrajnai búzát és kukoricát szállító hajók biztonságos áthaladásának.

Ismeretes, kevesebb mint egy héttel ezelőtt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter zsarolásnak minősítette Oroszország ajánlatát, hogy feloldják a blokádot a szankciók feloldásáért cserébe.

A háború előtt Ukrajna exportjának 90 százaléka az érintett kikötőkön keresztül távozott, de jelenleg mindegyiket blokád alatt tartják.

Ukrajna emiatt képtelen a gabonáját exportálni, ami a globális élelmiszerárak szárnyalásához és egy esetleges európai élelmiszerválság miatti aggodalmakhoz vezetett. 

Élelmiszer-ellátási hiányra figyelmeztet az EU Mezőgazdasági Főigazgatósága

Komoly aggályokat fogalmazott meg az EU mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló legfrissebb előrejelzésében az unió alapvető élelmiszer-biztonságával, valamint a takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatban az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága - idézi a Világgazdaság a szervezet jelentését.