A brit védelmi tárca szerint Szeverodonyeck nagy része orosz ellenőrzés alá került

A brit védelmi tárca szerint Szeverodonyeck nagy része orosz ellenőrzés alá került

A több mint egy hónapon át tartó durva harcok és ostrom után az oroszok megszerezték az ellenőrzést Szeverodonyeck nagy része fölött - írja szerdai helyzetjelentésében a brit védelmi minisztérium.

Azt írják, az oroszok városi harcászattal kapcsolatos taktikája, melynek központi elemét jelentik a gyakori tüzérségi csapások, súlyos veszteségeket okozott az egész város területén.

Az ukrán erők bizonyos részei több száz civillel együtt a város ipari negyedében található Azot vegyi üzem alatt található bunkerekbe húzódtak. Ott az ukránok jó eséllyel életben maradhatnak, miközben az oroszoknak valószínűleg körbe kell venniük az üzemet és egy ideig annak környékén kell maradniuk. Vagyis addig, amíg a gyár nem esik el, az ott tartózkodó orosz erőket nem lehet bevetni máshol.

A brit védelmi tárca csekély valószínűségét látja annak, hogy Oroszország az ukrajnai inváziója eredeti, tervezési szakaszában érdemben számoltak volna ilyen mérvű ukrán ellenállással, illetve egy ilyen lassú, anyagháborúba torkolló konfliktussal.