A nyílt tengeren kell várnia a kikötésre egy ukrajnai kukoricát szállító hajónak

A nyílt tengeren kell várnia a kikötésre egy ukrajnai kukoricát szállító hajónak

A viharos idő nehezíti meg az ukrajnai Odesszából tizenötezer tonna kukoricával érkezett teherhajó kikötését az olaszországi Ravennában.

A viharos idő nehezíti meg az ukrajnai Odesszából tizenötezer tonna kukoricával érkezett teherhajó kikötését, amely a nyílt tengeren várakozik, és a délutáni órákban köthet ki Ravennában - közölte az olasz monopólium és vámhivatal (Adm) pénteken. Az MTI emlékeztetett, a máltai felségjelzésű hajó augusztus 5-én az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből indult el.

A rakományt Törökországban ellenőrizték, majd onnan az Adriai-tenger felé vette útját.

A nyílt vízen veszteglő hajónak ideális esetben péntek délelőtt kellett volna kikötnie.

A rakományt a ravennai kikötőben a város polgármestere, Michele di Pascale, valamint Jaroszlav Melnyik Ukrajna olaszországi nagykövete várja. A kikötéskor pedig a rakományból az Adm szakértői mintát vesznek.

A következő Ukrajnából érkező hajót 11 ezer tonna szójával a fedélzetén augusztus 16-ra várják.

Augusztus 5-én az első négy, a többi között gabonával megrakott hajó hagyta el az ukrajnai Odessza és Csornomorszk kikötőjét. A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonna gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak. A július 22-én Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoztak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren.

Augusztus 7-én a dél-olaszországi Monopoli kikötőjébe érkezett meg az első hajó, fedélzetén hatezer tonna napraforgóolajjal.