Ukrajnai háború: Az Európai Unió ismét meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Ukrajnai háború: Az Európai Unió ismét meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Vezető orosz politikai képviselők, üzletemberek, katonai vezetők és propagandisták ellen vezettek be korlátozásokat.

„Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerdán további hat hónappal, 2024. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelősökkel szemben hozott korlátozó intézkedések időtartamát” - olvasható a brüsszeli testület közleményében, amit az MTI szemlézett.

A szankciók mintegy 1800 személyt és szervezetet érintenek.

Válaszul Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, az EU vezető orosz politikai képviselők, üzletemberek, katonai vezetők és propagandisták ellen vezetett be szankciókat.

Az EU az ukrajnai háború 2022. február 14-i kezdetét követően több alkalommal példátlan intézkedéseket fogadott el azzal a céllal, hogy jelentősen meggyengítse Oroszország gazdaságát, és korlátozza hadviselési képességét - olvasható a tanácsi közleményben. A szankciókat az Orbán kormány is megszavazta.

Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint arról rendelkeznek, hogy tilos pénzeszközöket vagy más gazdasági erőforrásokat a jegyzékbe vett személyek és szervezetek rendelkezésére bocsátani.

A Tanács ismételten elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és elismerte Ukrajna önvédelemhez való jogát az orosz agresszióval szemben.

Az EU továbbra is erőteljes pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, mindaddig, ameddig arra szükség van - tették hozzá.

(Címlapkép: Az amerikai szövetségi hatóságok és a spanyol katonai csendőrség munkatársai lefoglalják Viktor Vekszelberg orosz milliárdos oligarcha Tango nevű luxusjachtját a Földközi-tengeren fekvő Baleár-szigetek fővárosában, Palma de Mallorcában 2022. április 4-én. Fotó: MTI/EPA-EFE/Cati Cladera)