Ukrajnai háború: az orosz hadsereg folytatta a megtorló csapásokat Odessza térségében

Ukrajnai háború: az orosz hadsereg folytatta a megtorló csapásokat Odessza térségében

Ukrán vezetők halottakról és sebesültekről számoltak be polgári épületeket ért orosz légicsapások során.

„Az orosz hadsereg folytatta a Krími híd elleni támadás miatti megtorló csapásokat éjszaka, precíziós támadást mérve a levegőből és a tengerről Odessza, illetve Ilicsevszk (ukrán nevén Csernomorszk) térségében ukrán vízi drónok gyártóegységeire, illetve tárolóira” - erősítette meg Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint ezen felül az üzemanyag-infrastruktúra létesítményeit és hadianyagraktárakat támadtak csütörtökre virradóra Mikolajiv határában. Hangsúlyozta, hogy a kijelölt célpontokat mind megsemmisítették.

A művelet annak következménye volt, hogy hétfőre virradóra két vízi drónnal (robbanószerrel megpakolt távirányítású vízi járművel) csapást mértek a Krími hídra.

Ukrán helyi vezetők közben polgári célpontokat ért támadásokról és áldozatokról számoltak be. Odesszában és Mikolajivben is életét vesztette egy-egy helyi lakos az orosz erők dél-ukrajnai régiókat ért támadásában - közölték megyei és városi közigazgatási vezetők.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója arról számolt be a Telegram közösségi oldalon, hogy Odesszában egy polgári épület biztonsági őre meghalt a támadás miatt, nyolcan megsebesültek, köztük a katasztrófavédelem három munkatársa.

Odesszában megrongálódott a kínai főkonzulátus épülete az orosz támadás következtében, kitörtek az épület ablakai

- közölte az ukrán kormányzó.

Anatolij Petrov, Mikolajiv polgármesterének tájékoztatása szerint Mikolajivban egy halálos áldozata volt a támadásnak, és a mentést végzők nap közben emeltek ki egy újabb sebesült férfit a romok alól. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzójának korábbi közlése szerint a megyeszékhelyen 19-en sebesültek meg, köztük öt gyermek. Károk keletkeztek legalább öt többszintes lakóépületben és mintegy 15 garázsban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - reagálva a Dél-Ukrajnát ért támadásra - a Telegramon kijelentette, hogy „az ukránok átvészelik a háború nehéz időszakait, és szembe szállnak a gonosz állam, Oroszország csapásaival”.

Odessza. Mikolajiv. Az orosz terroristák folytatják országunk életének elpusztítására tett kísérleteiket. Sajnos, vannak sebesültek, vannak halottak. Részvétem a családnak és a barátoknak! De a gonosz államnak nincsenek olyan rakétái, amelyek erősebbek lennének, mint a mi akaratunk, hogy életeket mentsünk, támogassuk egymást és győzzünk

- fogalmazott Zelenszkij.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a BBC ukrán kiadásának adott interjújában leszögezte, hogy minden feltétel adott a Donyeck megyei Bahmut visszafoglalásához, ráadásul tízszer kevesebb veszteséggel, mint amennyit az orosz támadók szenvedtek el a város elfoglalására tett kísérleteik közepette. A parancsnok hibának nevezte, hogy a Wagner orosz magánhadsereg benyomult Bahmutba, mert hatalmas veszteségek elszenvedése után szerinte a zsoldoscsoport elvesztette harcképességét.

(MTI)

Címlapkép: Elszállítanak egy holttestet egy közigazgatási épület romjainál Odesszában 2023. július 20-án, miután orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Fotó: MTI/EPA/Ihor Tkacsenko