Ukrajnai háború: Újabb civil holttestek kerültek elő a Lemberget ért orosz rakétacsapás után

Ukrajnai háború: Újabb civil holttestek kerültek elő a Lemberget ért orosz rakétacsapás után

Egy nagy lakóháztömb felső emeletei romba dőltek, összesen 35 épület rongálódott meg. A lengyel határtól mindössze 70 kilométerre fekvő városban kétnapos gyászt hirdettek.

Tízre emelkedett a nyugat-ukrajnai Lemberget (Lviv) ért csütörtöki orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma miután egy orosz rakéta egy lakóházba csapódott – idézi az UNIAN ukrán hírügynökség a helyi hatóságokat.

Andrij Szadovij polgármester szerint az orosz agresszió kezdete óta ez volt a legsúlyosabb támadás a civil infrastruktúra ellen Lvivben. A támadásban romba dőltek egy nagy lakóháztömb felső emeletei, és összesen 35 épület rongálódott meg. Lemberg megye kormányzója, Makszim Kozickij közölte, hogy befejeződtek a keresési és mentési munkálatok.

A tegnapi, egy lvivi lakóház elleni rakétatámadás következtében 10 ember vesztette életét. Egy személyt az éjszaka folyamán, egy másikat pedig ma reggel találtak meg. Ezenkívül 42 ember megsérült, közülük 16-an kórházba kerültek. Köszönet a mentés résztvevőinek, köztük az önkénteseknek, akik a felhőszakadás ellenére egész éjszaka nem hagyták abba a keresést

- mondta Kozickij.

A lengyel határtól mindössze 70 kilométerre fekvő, eredetileg 720 ezer lakosú, de sok háborús menekültet is befogadó nyugat-ukrajnai városban kétnapos gyászt hirdettek.

Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a Lemberget támadó Kalibr típusú robotrepülőgépek a Fekete-tengerről indulva először Kijev felé repültek, de aztán élesen Lemberg felé fordultak. Az oroszok által indított 10 rakétából 7-et sikerült megsemmisíteni a légvédelemnek, három azonban becsapódott a városban.

(MTI)

Címlapkép: Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án. A támadásban eddig tíz ember vesztette életét. Fotó: MTI/EPA/Mikola Tisz