Ukrán parancsnok: Közel 30 orosz katona került hadifogságba pár nap alatt

Ukrán parancsnok: Közel 30 orosz katona került hadifogságba pár nap alatt

Oroszország ukrajnai embervesztesége pedig megközelítette a 366 ezret az ukrán vezérkar jelentése alapján.

Az elmúlt három nap során az ukrán erők csaknem harminc orosz katonát fogtak el a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) - közölte Olekszandr Tarnavszkij, a térségben szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka kedden a Telegramon.

A parancsnok hozzátette, hétfőn az orosz hadsereg légicsapást nem hajtott végre a szektorhoz tartozó területek ellen, de a térségre az oroszok öt rakétacsapást mértek, és 452-szer lőtték az ukrán erőket rakéta-sorozatvetőkkel, továbbá 37 katonai összecsapás volt a szemben álló csapatok között. Tarnavszkij hangsúlyoza, hogy az ukrán katonák rendületlenül tartják a védelmet, és bizonyos irányokban aktív műveleteket hajtanak végre.

"Az elmúlt 24 órában 375 orosz katonát és 21 katonai felszerelést semmisítettek meg, beleértve két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy tüzérségi rendszert és kilenc drónt"

- fejtette ki a parancsnok.

Az ukrán különleges erők sajtószolgálata arról számolt be a Telegramon, hogy csapataik megsemmisítettek egy orosz TOSZ-1A "Szolncepjok" nehézlángszóró- és termobárikus rakéta-sorozatvetőt a déli országrészben.

Szerhij Tyurin, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy a hétfői masszív orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma háromra nőtt a régióban. Hozzátette, hogy a mentést végzők befejezték a romok eltakarítását. Az ország többi részéből nem jelentettek halálos áldozatokat a hétfői rakétatámadást követően.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők keddre virradó éjjel nehéztüzérséggel ágyúzták a régióban lévő Marhanec várost. Károk keletkeztek egy ötszintes lakóépületben, de senki sem sérült meg.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentése szerint

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 366 ezret az orosz-ukrán háborúban.

Emellett az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit és hat tüzérségi rendszert.

(Címlapkép: Kép egy orosz rakétatámadás nyomán keletkezett kráterről Krivij Rih közelében 2024. január 8-án. MTI/AP/Ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma)