Ukrán menekültek tízezrei érkeznek Budapestre, de senki sem tudja, hogy mi lett velük

Ukrán menekültek tízezrei érkeznek Budapestre, de senki sem tudja, hogy mi lett velük

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a városházán arról beszélt, hogy jelenleg 270 ukrán menekültet szállásol el a főváros, ami közel sem jelent telt házat. Közben sem a BOK Csarnokban, sem a fővárosi szálláshelyeken, sem a civileknél nem jelentkeznek nagy számban új menekültek.

Viszont az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF is azt állítja, hogy az ő adataik, a Facebook, illetve a Meta bejelentkezési pontjai alapján arra lehet következtetni, hogy több tízezer ukrán menekültnek kell lennie Budapesten.

Érzésre valóban sok az ukrán rendszámos autó, és sok ukrán nyelven beszélő emberrel találkozni Budapest belvárosában, de kevés a formális kapcsolat velük. Ezért a főváros a Harvard egyetemmel és más szervezetekkel közösen június 27–28-án workshopot tart. A cél, hogy adatelemzéssel megtudják, mennyi menekült van Budapesten, és kitalálják, hogyan lehet őket elérni. Információs központot szeretnének felállítani, hogy fel tudják venni a kapcsolatot velük. Mert jelenleg semmit sem tudni ezekről az emberekről

- idézte a 444.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A Meta adatai alapján úgy tűnik, hogy napi szinten is tízezer ember lépi át a magyar határt Románia és Ukrajna felől, ezzel szemben a BOK Csarnokban és a pályaudvarokon sem tolonganak az emberek. Kiss Ambrus azt mondta, egyelőre rejtély, hogy mivel utaznak, és hol élnek ezek a menekültek.