Már egymillió ukrán menekültet fogadott Európa

Már egymillió ukrán menekültet fogadott Európa

Európa már egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából a háború kezdete óta eltelt egy hétben, és további milliókat fog fogadni – mondta Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa.

Beszélt arról, hogy az EU belügyminiszterei megállapodtak egy ideiglenes védelmi irányelvről, amely lehetővé teszi az ukrán állampolgárok számára, hogy akár egy éven keresztül dolgozhassanak, vagy jussanak egészségügyi ellátáshoz, lakhatáshoz és oktatáshoz anélkül, hogy hosszadalmas menedékjogi eljárásokon kellene keresztülmenniük.

Ha a konfliktus folytatódik, vagy a menekültek nem tudnak biztonságosan visszatérni, a státusz további két évvel meghosszabbítható. Nem kínál ilyen jogokat azonban azoknak, akik ideiglenes munkavállalóként vagy diákként tartózkodtak Ukrajnában.

Az Európai Bizottság eredeti javaslatát az Ukrajnában huzamos tartózkodási hellyel rendelkező, úgynevezett „harmadik országok” állampolgáraival kapcsolatban is felhígították. A nemzetközi menekültügyi törvények vonatkoznak majd rájuk.

A brit Guardian tudósítása szerint Lengyelország és Magyarország ellenezte a leghangosabban az eredeti javaslatot.