Akkor ennyit az "európai értékekről" - a Velencei Bizottság rábólintott a jogtipró ukrán oktatási törvényre

A kisebbségi anyanyelvoktatást korlátozó ukrán oktatási törvény ügyében az Európai Tanács az ukrán félnek adott igazat a magyarral szemben. Az 1991-ben létrehozott testület hivatalos neve egyébként European Commission for Democracy through Law (Európai bizottság a demokrácia érvényesítésére a jog eszközeivel)

És ez a grémium ma a "demokrácia érvényesítésének" nyilvánította azt, ha egy ország "a jog eszközeivel" felszámolja saját kisebbségei anyanyelvi oktatását. 

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága állásfoglalásában nem értett egyet az új ukrán oktatási törvénnyel szemben megfogalmazott magyar vádakkal, miszerint a jogszabály szűkítené a nemzeti kisebbségek jogait – fogalmazott a kijevi oktatási minisztérium sajtószolgálatán keresztül pénteken kiadott közleményében. A közleményt még  órákkal azelőtt hozták nyilvánosságra Kijevben, hogy a Velencei Bizottság közzétette volna állásfoglalását.  

A minisztérium szerint a Velencei Bizottság úgy fogalmaz, hogy

a különböző jogok meghatározása kizárólag az ukrán alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. 

Vagyis a testületnek sikerült egyik határozatában 

teljesen feleslegesen nyilvánítania magát.

Ha ugyanis "a különböző jogokat" minden ország saját alkotmánybírósága határozza meg, akkor elég nehéz indokolni, hogy mi a bánatnak ülnek össze a tekintélyes jogászprofesszorok Velencében "különböző jogokról" tanácskozni. 

A tárca szerint a testület az átmeneti időszak meghosszabbítását javasolta a törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke esetében, amelynek a jogszabály szerint 2020-ban kellene életbe lépnie. Vagyis az euróóai demokrácia és szabadság őrei nagylelkűen 

adnának még pár év haladékot a kárpátaljai magyaroknak, hogy eltűnjenek.