Amerikai hírszerzés: Putyin szokatlan dühkitöréseket produkál a belső köreiben lévő emberekkel szemben

Amerikai hírszerzés: Putyin szokatlan dühkitöréseket produkál a belső köreiben lévő emberekkel szemben

Az amerikai hírszerzésnek megbízható információi vannak arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szokatlan dühkitöréseket produkál a belső köreiben lévő emberekkel szemben az ukrajnai katonai hadművelet állása miatt – írja az NBC cikke nyomán a Portfolio.

Az amerikai hírszerző ügynökségek közölték,

Putyin egyre frusztráltabb az ukrán-orosz háború miatt, valószínű, hogy az egyetlen lehetőséget az erőszak megkétszerezésében látja.

Putyin állítólag dühösen rohan ki beosztottjai ellen, miközben az egyre súlyosbodó nyugati szankciók lassan padlóra küldik az orosz gazdaságot.

Mark Warner amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke arról beszélt, hogy

Putyint láthatóan meglepte az ellenállás mérete, izolálta magát, alig megy be a Kremlbe,és egyre kevesebb tájékoztatást kap.

Hírszerzési tisztviselők szerint

jelenleg nincs olyan hírszerzési információ, amely szerint az orosz elnök mentálisan instabil, de a korábbiaktól eltérő viselkedési mintákat mutat.

Az amerikai hírszerzésnek megbízható információi alapján Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket produkál a belső körében lévő emberekkel szemben a katonai hadművelet jelenlegi állásával, illetve a nemzetközi szankciók miatt.

Egy korábbi hírszerző tiszt szerint mindez szokatlan, mivel Putyin általában kordában tartja az érzelmeit.

"Már nem az a hidegvérű, tisztánlátó diktátor, aki 2008-ban volt"

– fogalmazott a CIA korábbi igazgatója, John Brennan.

Egy nyugati diplomata szerint Putyin egyre inkább elszigeteltnek és félreinformáltnak tűnik. Úgy véli,

az izoláció nagy aggodalomra ad okot, az orosz elnök nem fogja fel reálisan, mi történik.

Warner attól fél, hogy jelentős kibertámadás várható Ukrajna ellen, amit eddig az oroszok nem tudtak, vagy nem akartak megtenni.

Egy elemző szerint az orosz hadsereg elsősorban tüzérségi haderő, amit eddig csak kis mértékben használtak. Michael Kofman szerint a legrosszabb még előttünk van.

Még nagyobb erővel ostromolja Kijevet az orosz hadsereg (percről percre)

Múlt hét csütörtökön Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.