UNICEF: több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta

UNICEF: több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta

Csaknem másfél éve tart az iszonyat a szomszédunkban. Az ENSZ gyermekalapjának célja, hogy segítsen mintegy 300 ezer ukrán gyermeken, akit az a veszély fenyeget, hogy a következő tanévben kimarad az iskolából.

Több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területeken, és számos további létesítmény súlyosan megrongálódott - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden, amit az MTI szemlézett.

A támadások miatt az iskolaköteles korú gyermekek mindössze harmada látogatja az összes óráját személyesen, és sokan elfelejtették a tananyagot - tette hozzá az UNICEF. A diákok harmada hibrid, harmada pedig távolléti oktatásban tanul.

"Az iskolák elleni támadások rendületlenül folytatódnak, miközben a gyerekek egyre zaklatottabbak, és egyre kevesebb a biztonságos hely, ahol tanulhatnának"

- magyarázta a szervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja rámutatott:

A háborút a koronavírus-világjárvány előzte meg, így számos ukrán gyermek már negyedik éve nem tud rendesen iskolába járni.

A szervezet aláhúzta: az ukrán tanárok mintegy fele jelezte, hogy romlottak a tanulók anyanyelvi, matematikai és idegen nyelvi készségei.

Az Ukrajnából elmenekült gyermekek helyzete sem jobb: több mint felük kimarad a fogadó ország oktatási rendszeréből elsősorban nyelvi és közlekedési akadályok, illetve a helyi intézmények kapacitáshiánya miatt.

Az UNICEF hangsúlyozta:

Háborús vagy válsághelyzetben az iskolák sokkal többet biztosítanak a tanulási lehetőségnél, mert biztonságot és rendszert adnak a veszteséggel és erőszakkal szembesülő gyermekeknek. Emellett a jobb táplálkozás, valamint az oltásokhoz és a különféle segélyekhez való hozzáférés helyszínei lehetnek - fűzte hozzá a szervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja megjegyezte: partnereivel együtt azon dolgozik, hogy a gyerekek Ukrajnában és a fogadó országokban is jobban hozzáférjenek az oktatáshoz.

A szervezet célja, hogy segítsen mintegy 300 ezer ukrán gyermeken, akit az a veszély fenyeget, hogy a következő tanévben kimarad az iskolából.

(Címlapkép: Megrongálódott iskolaépület a kelet-ukrajnai Vuzlovijban 2022. október 14-én. A várost hat hónap orosz megszállás után sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek. MTI/EPA/Maria Senovilla)