Uniós biztos: drámaian romlik a humanitárius helyzet a Gázai övezetben

Uniós biztos: drámaian romlik a humanitárius helyzet a Gázai övezetben

"Azonnali tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, a civil lakosság egészének védelmére van szükség Gázában" - fogalmazott a válságkezelésért felelős biztos.

Rendkívüli humanitárius válság sújtja a Gázai övezetet, a helyzet drámai módon romlik - jelentette ki az MTI beszámolója szerint Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

A közel-keleti helyzettel foglalkozó EP-vitán Janez Lenarcic hangsúlyozta:

Ez idáig több mint 41 ezer embert öltek meg, és további 95 ezer sérült, vagy sebesült meg a Gázai övezetben. Mintegy kétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és legkevesebb 495 ezer ember szembesül élelmiszerhiánnyal.

"Azonnali tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, a civil lakosság egészének védelmére van szükség Gázában" - fogalmazott.

Az uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a harcok továbbra is akadályozzák a humanitárius segítséget nyújtók munkáját.

Szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Gázai övezetben globális szinten is példátlan számban halnak meg humanitárius dolgozók és ENSZ-munkatársak.

"A humanitárius munkásoknak védelemben kell részesülniük a vonatkozó nemzetközi jogszabályok értelmében, és nem válhatnak a politikai játszmák eszközévé. Izraelnek kötelessége annak biztosítása, hogy a rászorulók hozzáférjenek a segítséghez" - fogalmazott.

Az EU továbbra is a kétállami megoldáson munkálkodik

Közölte: Ciszjordánia és Jeruzsálem keleti része is az erőszak áldozatává vált, ahogy egyre több a terrorista támadás Izrael ellen.

"Próbálunk megoldást találni a sürgető problémára, ahogy a kétállami megoldással, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásával kapcsolatos munkát is támogatjuk annak érdekében, hogy megszülethessen a két egymás mellett békésen létező Izrael és Palesztina"

- fogalmazott.

Az EU a politikai folyamat folytatásán munkálkodik, és kész valamennyi politikai szereplővel együttműködni a cél elérése érdekében - tette hozzá beszédében az uniós biztos.

(Címlapkép: Palesztin nők és gyerekek gyalogolnak lakhatatlanná tett házak romjai között a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsebalíjában 2024. május 31-én. MTI/AP/Enasz Rami)