Uniós képviselő az ISIS kreatív felfegyverzéséről

„Remélem, ez nem valami kreatív módja az Iszlám Állam felfegyverzésének!” – írta Szanyi, mikor arról olvasott, hogy az iraki hadsereg elhagyott 2400 Humvee terepjárót, amit az ISIS megtalált.   

A hírportál írása szerint az iraki miniszterelnök arról beszélt, hogy 2300 páncélozott Humvee terepjárót zsákmányolt az Iszlám Állam, amikor elfoglalta Moszult, még 2014-ben. Az ISIS öngyilkos merényletekhez is felhasznált olyan Humveet, melyet az iraki hadsereg eredetileg az Egyesült Államoktól kapott, majd otthagyott a harcmezőn. Úgy, hogy ezekhez könnyedén hozzájutott a terrorszervezet.

Az iraki katonák Ramádi elvesztése után megint amerikai fegyvereik és járműveik nélkül menekültek az Iszlám Állam elől. Egy hozzászóló fel is tette a kérdést Szanyi Tibornak: „ezek szerint kétségei vannak az Iszlám Állam mögött álló erők kapcsán?”

Az EP-képviselő válaszolt is: „Nem vagyok katonai szakértő, de próbálom elképzelni, hogy meneküléskor 2.300 sofőr mivel tud gyorsabban elpucolni a sivatagban, mint a rá bízott Humvee-vel? Ha pedig a frontvonalban tartottak 2.300 Humvee-t személyzet nélkül, hát az is egy izgalmas helyzet...”

Szanyi Tibor egyébként az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttségének is tagja, talán ideje lenne északi szomszédunknál is feltérképeznie az ilyesfajta érdekességeket.