A Bloomberg szerint november 22-én elfogadhatja Brüsszel a kormány helyreállítási tervét

A Bloomberg szerint november 22-én elfogadhatja Brüsszel a kormány helyreállítási tervét

"Budapest és Brüsszel számos területen előrelépést ért el az elmúlt hónapban a magyar helyreállítási program véglegesítése kapcsán, és azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb lezárjuk az értékelésünket" - mondta Veerle Nuyts, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn a Bloombergnek.

A hírügynökség cikke szerint egyelőre nem világos, hogy Magyarország tényleg nem bukja-e el a helyreállítási támogatások jelentős részét. Ez a forgatókönyv akkor következne be, ha év végéig nem lenne elfogadott helyreállítási programunk és a cikk szerint az se világos, hogy egy ilyen kedvezőtlen forgatókönyv esetén mi lenne a magyar kormány válaszreakciója.

Portfolio szemléjében kitért a potenciális menetrendre is:

a november 22-i európai bizottsági ülés lehet az az alkalom, amikor elfogadhatja a magyar helyreállítási tervet a testület és ezt követően küldené majd a tagállamokat tömörítő Tanács asztalára jóváhagyásra.

Az uniós illetékesek azonban azt is vizsgálják, hogy milyen alternatív menetrend lehetséges akkor, ha november 22-én még nem születik meg ez a bizottsági jóváhagyás, de közben december 19. körülre a Tanács asztalára mindenképpen oda kellene kerülnie a magyar program jóváhagyásáról szóló előterjesztésnek. Ez azért fontos, mert enélkül Magyarország a számára allokált 5,8 milliárd eurónyi támogatás legalább 70%-át végleg elveszítené.

A Bloomberg azt írja, hogy most a 17 vállalt intézkedés végrehajtásához szükséges további lépések, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésével kapcsolatos lépések, majd a helyreállítási program mérföldkövei között fognak bekerülni. Így tehát a további vállalásokról is lesz egy ütemterv és annak végrehajtása függvényében kezdik majd jövőre folyósítani a pénzeket.