Unják "Orbán propagandaműsorát": az EU bojkottálhatja a magyar külügyi csúcstalálkozót

Unják "Orbán propagandaműsorát": az EU bojkottálhatja a magyar külügyi csúcstalálkozót

A Politico szerint Orbán Viktor többek között azzal haragította magára az uniós külügyminisztereket, hogy akadályozni próbálta az ukrajnai segélycsomagot.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei arra készülnek, hogy augusztusban saját külügyi csúcstalálkozót szerveznek, ahelyett, hogy Budapestre utaznának az Orbán-kormány által rendezett eseményre - írja a Politicora hivatkozva a 24.hu.

A portál szerint

Orbán Viktor azzal haragította magára az uniós külügyminisztereket, hogy akadályozni próbálta az ukrajnai segélycsomagot, illetve a Putyinnál és Hszi Csin-ping kínai elnöknél tett látogatása is kiverte a biztosítékot, hiszen az utakat nem egyeztette előre az Unió 26 másik vezetőjével.

Mint a diplomaták fogalmaznak:

"Nem akarnak egy újabb Orbán-propagandaműsor kellékeivé válni".

A EU soros elnökségét betöltő Magyarország a tervek szerint augusztus 28-29-én rendezné meg a külügyi csúcstalálkozót Budapesten.

Névtelenséget kérő uniós diplomaták a Politiconak arról beszéltek, hogy

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Orbán-csúccsal egy időben egy hivatalos külügyi tanácskozásra fogja hívni az uniós külügyminisztereket.

"Ha aznap lesz egy hivatalos külügyi tanács, amelyet a főképviselő szervez, akkor a miniszterek nem mehetnek Budapestre" – mondta az egyik diplomata.

A tervet informálisan már Franciaországgal és Németországgal is tárgyalták. A Politico szerint Borrell csapata szerdán bemutatja az EU 27 állandó képviselőjének is.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának Brüsszelben 2024. július 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)