Újabb űrkutatási megállapodást kötött a kormány

Újabb űrkutatási megállapodást kötött a kormány

A magyar kormány újabb stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító, francia-olasz Thales Alenia Space-szel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a franciaországi Cannes-ban.

Az MTI azt írja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítani fogja magyar űripari szakemberek képzését, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban.

A kormány több mint 119 milliárdot vesz ki a Gazdaságvédelmi Alapból, 38 milliárd megy az űrmisszióra

A Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint komoly pénzügyi mozgásról döntött Orbán Viktor. A miniszterelnök által jegyzett határozat a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Gazdaság-újraindítási programok előirányzatból, valamint a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka előirányzatból összesen 119 999 027 919 forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el. Az átcsoportosítást azonnal végre kell hajtania Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Rámutatott, hogy a Nemzetközi Űrállomáson található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, s minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai.

Aláhúzta, szerinte az űripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése.

"A program kibővítése segít a magyar gazdaság gyors újraindulásában, és növekedési ütemének hosszú távú fenntartásában, továbbá abban, hogy a magyar gazdaság hozzáadott értéke, technológiai színvonala tartósan magas legyen" 

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte, ez az irány nem előzmény nélküli, ugyanis bár kevesek előtt ismert, meglátása szerint már mostanra is "nagyon komoly kapacitások és szaktudás" halmozódott fel Magyarországon az űrkutatás és az űripar tekintetében. Mint mondta, több magyar vállalat is részt vesz fontos űripari projektekben és fejlesztésekben, így számos, Föld körül keringő műhold hordoz magyar technológiát, például a szigetelés terén.