Von der Leyen: az EU célja a nettó nulla kibocsátású európai ipar versenyképességének fokozása

Von der Leyen: az EU célja a nettó nulla kibocsátású európai ipar versenyképességének fokozása

Az Európai Unió célja a nettó nulla károsanyag-kibocsátású európai ipar versenyképességének fokozása és a klímasemlegességre való gyors átállás támogatása - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Az MTI tudósításában azt írja, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság zöld megállapodás szerinti, európai iparra vonatkozó tervének bemutatásakor közölte:

az EU célja, hogy támogatóbb környezetet biztosítson az uniós gyártási kapacitás növeléséhez, az éghajlat-politikai célok eléréséhez szükséges nulla nettó károsanyag-kibocsátású technológiák és termékek tekintetében.

A terv négy pillérre épít: kiszámítható és egyszerűsített szabályozási környezetet hoz létre, felgyorsítja a hozzáférést a finanszírozáshoz, támogatja a készségfejlesztést, és nyitott kereskedelemre törekszik a reziliens ellátási láncok érdekében.

A bizottsági elnök kifejtette, az Európai Bizottság javaslatot fog tenni jogszabály létrehozására, hogy olyan szabályozási keretet biztosítson, amely alkalmas az egyszerűsített és gyorsított engedélyezés szavatolására, az európai stratégiai projektek előmozdítására, valamint a technológiák egységes piacon belüli elterjedését támogató szabványok kidolgozására. A keretet ki fogja egészíteni a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály annak érdekében, hogy megfelelő hozzáférést biztosítson azokhoz az anyagokhoz, amelyek elengedhetetlenek a kulcsfontosságú technológiák gyártásához, ilyenek például a ritkaföldfémek. Előmozdítja továbbá a villamosenergia-piac szerkezetének reformját, hogy a fogyasztók élvezhessék a megújuló energiaforrások alacsonyabb költségeinek előnyeit.

Von der Leyen közölte, az új jogszabály fel fogja gyorsítani a tiszta technológiák európai előállítására irányuló beruházásokat és a finanszírozást. Célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson az egységes piacon belül, miközben megkönnyíti a tagállamok számára a zöld átállás felgyorsításához szükséges támogatások nyújtását.

Közölte továbbá:

az Európai Bizottság meg fogja könnyíteni a meglévő uniós alapok felhasználását a tiszta technológiákkal kapcsolatos innováció és gyártás finanszírozására.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy

a brüsszeli testület a zöld átállás támogatása érdekében tovább fogja fejleszteni a szabadkereskedelmi megállapodások uniós hálózatát és a partneri együttműködés egyéb formáit.

Emellett meg fogja védeni az egységes piacot a tiszta technológiai ágazatban folytatott tisztességtelen kereskedelemtől, és a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítani fogja, hogy a külföldi támogatások ne torzítsák a versenyt az egységes piacon, még a tiszta technológiai ágazatban sem - közölte az uniós bizottság elnöke.