A legjobb idővel döntős Milák Kristóf

A legjobb idővel döntős Milák Kristóf

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott az vizes világbajnokság 200 méteres pillangóúszás szerdai döntőjébe. A táv másik magyar indulójára, Kenderesi Tamásra azonban szétúszás vár, mivel holtversenyben a nyolcadik lett a bolgár Antani Ivanovval együtt. A délutáni számok két magyar döntőse közül: Késely Ajna a hatodik, míg Kozma Dominik a hetedik helyen végzett.

A helyi idő szerint, első délutáni döntőben Kozma Dominik volt érdekelt, aki a hetedik helyen végzett 200 méter gyorson.

A 28 éves magyar versenyző a rajt után Kozma nagyon bekezdett, előbb a harmadik, majd fél távnál negyedik helyen fordult. A favoritok ugyanakkor ekkor kezdték meg a hajrát, s az utolsó ötvenhez érve a magyar úszó hatodik helyre esett vissza, végül pedig nyolcadikként csapott a célba 1:45.90 perces idővel.

Elsőre úgy tűnt, a számot a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest kizárták, a közönség nem kínai része pedig hangosan fejezte ki nemtetszését. Az immár 11-szeres világbajnok Szun eddig sem volt közönségkedvenc doppingbotrányai miatt, most viszont még inkább negatív figurája lett a világbajnokságnak.

Később kiderült, a litván versenyzőt rossz rajt - mozgott az indítás pillanatában - miatt diszkvalifikálták. Az éremátadáskor a futamban holtversenyben harmadik Duncan Scott nem is fogott kezed Szunnal, és nem állt mellé az ilyenkor szokásos közös fotóra sem. A kínai ezt nehezen fogadta, a közvetítésből úgy tűnt, kiabált is riválisával a dobogón, később pedig azt magyarázta, hogy akár tetszik a britnek, akár nem, ő győzött.

Giorgio Spalluto on Twitter

Sun Yang sale sul podio e insulta il britannico Duncan Scott, giunto 3°, reo di non avergli stretto la mano! Fino a quando il nuoto dovrà sorbirsi le bizze di questo pazzo? https://t.co/PohjLPQFVk

Rapsys kizárása miatt Kozma egy helyet előrelépve hetedik lett.

"Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszútempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő, olimpiai döntőre ez is jó"

- nyilatkozta Kozma.

1. Szun Jang (Kína) 1:44.93 perc
2. Macumoto Kacuhiro (Japán) 1:45.22
3. Martin Maljutyin (Oroszország) és Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:45.63
...7. KOZMA DOMINIK 1:45.90

Rögtön utána a női úszók 1500 méteres döntője következett, ahol a mindössze 17 esztendős Késely Ajna a hatodik helyen végzett. 

A táv egyharmadának megtétele után a magyar tinédzser a negyedik helyen úszott, ezt a résztávot tekintve három másodperccel volt gyorsabb, mint az előfutamban. Ezer méternél úgy tűnt, kicsit fárad, ekkor már valamivel lassabb volt a korábbi úszásánál, 250 méterrel a vége előtt a hatodik helyen haladt, az éremre pedig nem volt esélye.

Késely végül nem tudta megismételni hétfői produkcióját, az akkori hatalmas egyéni csúcsától (15:54.48) elmaradva, 16:01.35-tel hatodikként csapott célba.

"Elsősorban nem a helyezésért, hanem az időért úszok, ezért kicsit csalódott vagyok, hiszen sokkal jobban sikerült tegnap. Azt hittem, hogy egy nap pihenő után menni fog. Szerintem nagyon megrémített ez a helyzet"

- mondta Késely.

1. Simona Quadarella (Olaszország) 15:40.89 perc
2. Sarah Kohler (Németország) 15:48.83
3. Vang Csiencse-ha (Kína) 1:51.00
...6. KÉSELY AJNA 16:01.35

A 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében, Milák Kristóf toronymagasan a legjobb idővel jutott a döntőbe. Kenderesi Tamás azonban holtversenyben a nyolcadik helyen végzett, ezért szétúszás vár rá.

A futam elején a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos óriási iramot diktált, de Milák tartotta vele a tempót, majd 150 méter után gyakorlatilag állva hagyta riválisait, végül szenzációs, 1:52.96-os idővel csapott célba. Ez az eredmény Rióban olimpiai bajnoki címet ért volna, és nem sokkal marad el Cseh László 2008-as pekingi Európa-csúcsától (1:52.70).

"Szerettem volna, hogy nagyjából ilyen idő legyen, de azért ilyen jóra nem számítottam. Azért az az utolsó ötven csípett rendesen. Azt gondolom, ez nagyjából egy kilencven százalékos úszás lehetett, néhány tized még mindenképpen van benne. A legjobb helyen vagyok, Chad elvisz majd az első százon, Szeto (Daija) megérkezik a második százra, nekem meg lesz egy jó időm"

- mondta Milák Kristóf.

Mindeközben Kenderesi 1:56.25-nél ért célba, amivel az összesített rangsor nyolcadik helyét csípte meg holtversenyben a bolgár Antani Ivanovval, így kettejük között szétúszás dönt majd. Szerdán a délelőtti a program, közép-európai idő szerint 3 órakor, az ő különpárharcukkal kezdődik majd a leggyilkosabbnak tartott számban.

A szám döntőjét magyar idő szerint szerdán 13.47-kor rendezik.