Ennyi adót fizetünk évente az üzemanyag után

Ennyi adót fizetünk évente az üzemanyag után

Évi 12 ezer kilométernél az autó mohóságától függően 150-340 ezer forint lesz a tankolásokhoz kötődő adó

- közölte a totalcar.hu.

A szaklap szerint az is kiderül, hogy az ársapka eltüntetése hogyan néz ki a pénztárcákban.

Lekerült a sapka az üzemanyagokról december elején, ennek eredményeként hirtelen 30-40 százalékkal feljebb ment a gázolaj és a benzin literenkénti ára. Az emelkedéssel párhuzamosan az üzemanyagárban szereplő tételek is emelkedtek, így egy-egy tankolásnál jelentősen nő az adók mértéke.

Százezres tétel csak az adó

Az üzemanyagárat az olaj nemzetközi árfolyama, a nagy- és kiskereskedelmi árrés, a készletezési díj határozza meg, az egységárban pedig ott van a jövedéki adó, ennek a mértéke fix, ugyanakkor az áfa százalékos elvonás, tehát a nettó ár változásától függően mozog negatív vagy pozitív irányban.

Az uniós összesített statisztika szerint az ársapka megszüntetése után - december közepén - Magyarországon 1000 liter benzinért 1585 eurót kell fizetni, ugyanennyi gázolajért pedig 1734 eurót.

Ezekkel az eurós árakkal Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, a legdrágább országok közé tartozik többek közt Dánia, Finnország és Görögország, a legolcsóbbak közé sorolható Románia mellett Bulgária és Málta is.

A 403 forintos euróárfolyam alapján az uniós statisztika szerint a benzin literjéért majdnem 640, a gázolajért pedig közel 700 forintot kell fizetni. Ebből kerekítve 60 százalék a nettó ár, azaz leegyszerűsítve minden liter üzemanyagból 250-280 forint az adó.

Vagyis - ezeket az árakat fixnek véve - évente 15 ezer kilométer futás estén, 5-10 literes fogyasztással kalkulálva csak az üzemanyagokra rakódó adó 150-340 ezer forint. Függően tehát attól, mennyi benzint vagy gázolajat kér az autó.