A benzin ára is 500 forint fölé nő, Jakab szerint a kormánynak azonnal lépnie kell

A benzin ára is 500 forint fölé nő, Jakab szerint a kormánynak azonnal lépnie kell

Szerdától a 95-ös benzin átlagára literenként 5 forinttal, 501 forintra emelkedik, a lélektani határt már korábban megugró gázolajé viszont változatlanul 512 forint marad a hét közepén - írja a holtankoljak.hu alapján az Mfor.

Az említett átlagárakból adódóan a benzin már 80, míg a gázolaj 66 százalékkal kerül majd többe, mint másfél évvel ezelőtt: ez pedig több ezer forintnyi differenciát jelent egy-egy teletankoláskor.

Ugyanakkor az árak közti helyenkénti eltérés miatt 

lesz olyan kút hazánkban, ahol a benzin literjéért 550, míg a gázolajért 565 forintot is elkérnek majd.

Az fenti esethez hasonlóra hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke, aki egy fővárosi benzinkúton szembesült a benzin ottani, 540 és a dízel 560 forintos literenkénti árával.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak azonnal be kell avatkoznia. Azt javasolja, hogy 

erre az évre mondjon le a kormány az üzemanyagot terhelő jövedéki adóról, hogy megfékezzük a brutális drágulást.

Jakab emlékeztetett a Fidesz egykori viszonyulására is az üzemanyag-drágulás kérdésében:

2010 előtt nagyon tudták, mit kell tenni. Most akkor tegyék.

A beavatkozás jeleit viszont egyelőre aligha érzékelhetjük: ugyanis a kormány szerint még így is nálunk vannak az egyik legkedvezőbb üzemanyagárak uniós szinten, a GKI vezérigazgatója azonban cáfolta Gulyás Gergely erre vonatkozó múlt heti kijelentését. Molnár László akkor elmondta azt is, az Európai Unió 27 tagállama közül a benzin ára csupán a hetedik, a gázolajé pedig a tizennegyedik legolcsóbb Magyarországon. Több tagállamban ráadásul annak ellenére olcsóbb az üzemanyag, hogy a bérek a hazainál magasabbak.

Szakértő cáfolja Gulyás Gergely kijelentését, miszerint hazánkban a legolcsóbb a benzin

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány a változó üzemanyagárat, ami egyébként az uniós országok között az egyik legalacsonyabb, folyamatosan figyelemmel kíséri. A GKI vezérigazgatója szerint azonban ez nem igaz, az Európai Unió 27 tagállama közül a benzin ára a hetedik, a gázolajé pedig a tizennegyedik legolcsóbb Magyarországon - nyilatkozta Molnár László az ATV-nek.