Miután lehetetlen helyzetbe hozta a kiskutakat, nagy kegyesen mentőövet dob nekik a kormány

Miután lehetetlen helyzetbe hozta a kiskutakat, nagy kegyesen mentőövet dob nekik a kormány

A hatósági árral érintett üzemanyagfajták (95-ös benzin, illetve normál gázolaj)

literenként 20 forint támogatást nyújt a kis benzinkutak üzemeltetőinek

a kormány, cserébe azt a feltételt szabják, hogy a hatósági ár idejére ne hirdessenek üzemszünetet, valamint ne bocsássanak el egyetlen munkavállalót sem – tette közzé a közösségi médiában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, miután több körben tárgyaltak a kiskutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetségégével, a Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közreműködésével.

További könnyítés, hogy az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket három hónapra elengedik valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára. (Az üzemanyagot értékesítő kötelezettek 2022-ben az általa 2020-ban végső felhasználók részére Magyarországon értékesített, kötelezettség alá vont energiamennyiség 0,1 százalékának megfelelő mértékű éves energiamegtakarítást köteles elérni a végső felhasználók körében. – A szerk.)

A kisbenzinkutaknak jogilag biztosítják azt is, hogy

a kiskutaknak ne legyen kötelező kiszolgálni a kamionokat, autóbuszokat,

emellett az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő benzinkutaknak

elengedik a bérleti díját

2022. március, április és május hónapokra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A kiskutak üzemeltetői a benzin hatósági árassá tétele miatt jelentős veszteségeket szenvedtek el, ugyanis a nagykereskedelmi ár, amennyiért megvásárolták a továbbértékesítésre szánt üzemanyagot, jóval meghaladta a 480 forintos fogyasztói árat. Emiatt több kút is arra kérte az autósokat, lehetőleg ne náluk tankoljanak. A kiskutakkal a tárgyalások a múlt hét elején kezdődtek, majd néhány napra ugyancsak György László közölte, hat intézkedéssel könnyítik meg a kiskereskedők helyzetét.

Hat intézkedést jelentett be a kormány a kisebb benzinkutak megsegítésére

A kormány megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét hat intézkedést hozott a megsegítésükre - írta közösségi oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. A hatósági benzinár tövábbra is marad május 15-éig, azonban a következő hat intézkedés kerül bevezetésre:

A hétfői Magyar Közlönyben pedig a két alapvető üzemanyagtípus nagykereskedelmi árát is hatósági árassá tette a kormány, emellett kis mértékben csökkentette a jövedéki adót és elengedte a készletezési díjat is.

Nagykereskedelmi benzinárstopot rendelt el a kormány, és nyúlfarknyit csökkentette a jövedéki adót is

A kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, amivel hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva arról írtak közleményükben, hogy a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát.

Az intézkedést a Facebookon közzétett nyilatkozatban üdvözölte a Független Benzinkutak Szövetsége. Mint fogalmaznak, támogatják a családok megsegítését célzó kormányzati lépéseket, és

nagy örömükre szolgál, hogy a konstruktív légkörű tárgyalásokat követő korrekt kormánydöntés nyomán a mi, és alkalmazottjaink családja is bekerülhetett ebbe a körbe.