A Dinamo Bukarest huligánjai randalíroztak az Úzvölgyi temetőben

A Dinamo Bukarest huligánjai randalíroztak az Úzvölgyi temetőben

A helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz felhasználói profil és több ezer bejegyzés átböngészése után azonosította a június 6-ai úzvölgyi incidensek főszereplőit a Maszol.ro portál.

A lap szerint mintegy 19 Dinamo Bukarest csapatához köthető "szurkoló" randalírozott a magyar sírokkal teli katonatemetőben. A túlnyomórészt fekete, nyomtatott pólót viselő csoport tagjai többször megpróbálkoztak a csendőrsorfal áttörésével, majd – másokkal, helybéliekkel együtt – kifordították a sarkából a temető kapuját. Köztük több helyütt is feltűnik egy baseballsapkás, erősen tetovált fiatalember, aki hol hátulról noszogatja a rendőrök ellen támadó társai, hol utasításokat osztogat. 

A Maszol szerint ő Valentin Jumuga, a Dinamo tragikus hirtelenséggel elhunyt játékosáról, Cătălin Hâldanról elnevezett szurkolói csoport tagja és egyik vezetője. Jumuga a hatóságok előtt sem ismeretlen, ugyanis eddig három alkalommal tiltották el sportrendezvények látogatásától. 

Bejegyzéseiben az ortodoxiát nevezi az "egyetlen igaz vallásnak”, és a más vallásúak, főleg a katolikusok és a muzulmánok, valamint a magyarok ellen agitál - írja a Maszol.ro.

A portál kitér arra is, hogy az ultrák „egyenruhával” is készültek a román-magyar összecsapásra. Olyan polót viseltek, amelyben 2015-ben Budapestre, a Magyarország - Románia Európa-bajnoki selejtezőre utaztak. A fekete trikón Románia felirat és olyan történelmi alakok (Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul) vannak, akik a román történetírás szerint a magyarok ellen harcoltak.