Sorra derül ki az úzvölgyi katonatemető román halottairól, hogy magyar állampolgárok voltak

A magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) illetékese szerint az úzvölgyi katonatemetőben eltemetett és a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt - írja az MTI.

A bejelentést Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka tette szerdán Tusnádfürdőn, az úzvölgyi katonatemetőről, valamint a Hargita és Bákó megye közötti határvitákról szervezett pódiumbeszélgetésen.

A HM képviselői ki is osztották az öt magyar katona - Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Kuzma György, Madaninecz György és Román Mihály - halálát nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát.

Van lejjebb Úzvölgye-ügyben: háborús uszítás miatt jelentette fel egy soviniszta román az erdélyi magyar politikust | Alfahír

Feljelentette az ügyészségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét Mircia Chelaru nyugalmazott tábornok, aki a június 6-ai úzvögyi incidensről tett kijelentései miatt háborús propagandával vádolja Kelemen Hunort - közölte hétfőn a Maszol.ro kolozsvári magyar hírportál, az Evenimentul Zilei című román lap értesülésére hivatkozva.