Negatív diszkriminációhoz vezethet a kormány oltási útlevele

Negatív diszkriminációhoz vezethet a kormány oltási útlevele

Zeller Judit, a TASZ magánszféra-projektjének vezetője arról beszélt a Klubrádióban, hogy a magánszféra súlyos megsértése lenne a kötelező, általános oltás elrendelése, de miközben erre most nem kerül sor, az oltási „útlevél” bevezetésének terve felveti, hogy

ennek nyomán munkahelyi megkülönböztetésre, diszkriminációra is számíthat az, aki nincsen beoltva.

A jogvédő a Mérce szemléje szerint hangsúlyozta, a vakcináció hatékonyságát és a vírus elleni küzdelem érdekeit minden szempontból össze kell hangolni a jogbiztonság elveivel.

Jelenleg bár egyetlen alkalmazott sem bocsátható el oltás hiányában legálisan csak ebből az indokból, és egyetlen munkáltató sem kötelezheti továbbá dolgozóit egy oltás beadatására, ami ugyanakkor nem zárja ki azt, hogy munkája során hátrányosan különböztesse meg azokat, akik erre nem hajlandóak, vagy nem tudnak oltáshoz jutni adott időszakban.

Zeller Judit szerint a társadalom a kialakult helyzetben önkéntelenül is különbséget fog tenni „oltottak” és „nem oltottak” között, ugyanakkor az állam feladata ebben a helyzetben éppen ezeknek a sztereotípiáknak és a megkülönböztetésnek a tompítása lenne.

Ennek a szakértő szerint

alapvető követelménye a hiteles és széleskörű tájékoztatás, ami a minél nagyobb átoltottságnak is alapvető követelménye lenne.

A szabad választás pártján

Emlékezetes, a Jobbik néhány nappal ezelőtt három követelést fogalmazott meg az oltásokkal kapcsolatban:

  1. A magyarok nem kísérleti nyulak! – vagyis csak biztonságos és már engedélyezett, bizonyítékokon alapuló vakcinával oltsák a magyar embereket! Az Orbán-kormány ne szolgáltassa ki honfitársainkat orosz kormányzati és üzleti érdekeknek! A kormány ne asszisztáljon idegen országok klinikai vizsgálataihoz többezer magyar ember egészségének kockáztatásával.
  2. Ne listázzanak – vagyis az Orbán-kormány ne kösse regisztrációhoz a koronavírus elleni védőoltást! Orbán Viktor állításával ellentétben, miszerint egy hétvége alatt be lehet oltani a teljes magyar lakosságot, az elkövetkező hónapokban a háziorvosi rendszeren keresztül történjen a lakosság átoltása.
  3. Ne járjanak többletjogok azoknak, akiket beoltanak! – vagyis az Orbán-kormány ne tegye másodrendű állampolgárokká azokat a magyar embereket, akik teljes felelősségük tudatában, önként úgy döntenek, hogy nem élnek a koronavírus elleni védőoltás beadatásával.