Német kancellár: kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen

Német kancellár: kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen

Kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen, de a lehetséges büntetőintézkedések katalógusát nem hozzák nyilvánosságra, mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben.

Orosz-ukrán konfliktus: több mint száz amerikai katona már megérkezett Romániába

Megérkezett már több mint száz amerikai katona Romániába, hogy előkészítse az Egyesült Államok által ígért csapaterősítést - közölte kedden Vasile Dincu védelmi miniszter. Román logisztikai szakemberek is dolgoznak az előkészületeken. A tárcavezető szerint nemsokára érkezik a csapatok többi része is, de nincs megszabva "sem konkrét hely, sem konkrét időpont" a Romániába várt amerikai katonák érkezését illetően - idézte Dincut az Agerpres hírügynökség.

Az MTI tudósítása szerint a kancellár Mette Fredriksen dán kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján elmondta, hogy

"Európa, az Egyesült Államok és a NATO-tagországok „nagyon hatásos” szankciókat készítettek elő az Ukrajna elleni orosz agresszió esetére, és úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a tervezett intézkedések listáját".

"Ez így észszerű, mert a lehetséges reakció erejét részében éppen az adja, hogy nem lehet felmérni, mi minden tartozhat bele" – mondta Olaf Scholz.

Johnson szerint jó esély van egy egységes nyugati fellépésre az Ukrajna elleni orosz invázió esetén

Boris Johnson szerint van remény az egységes nyugati fellépésre az Ukrajna elleni orosz invázió esetén. Kedden megjelent írásában a brit miniszterelnök ugyanakkor alig burkolt utalásokat tesz arra, hogy a nyugati országok között nem teljes a nézetazonosság a Moszkva elleni szankciók ügyében, és London emiatt nyomást gyakorol szövetségeseire.

Kiemelte: a Nyugat eddigi tevékenysége eredményes, mert Moszkva „megértette”, hogy a szankciók egységesek és hatásosak lennének, de „túl korai azt mondani, hogy megoldódtak a problémák”.