Választási vesztegetéssel bukott le a fideszes polgármesterjelölt, a Jobbik-Konzervatívok feljelentést tesz

Választási vesztegetéssel bukott le a fideszes polgármesterjelölt, a Jobbik-Konzervatívok feljelentést tesz

Ötmillió forintot is hajlandó lett volna fizetni a fideszes Lévai István Zoltán Aleva Mártának, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistájának, ha jövőre kamujelölt lesz a XVIII. kerületi polgármester-választáson. A jobbikos Hartaházi Miklós feljelentette őt a rendőrségen.

A Válasz Online birtokába került hangfelvételekből az derült ki, hogy Lévai István Zoltán, a kormánypárt Budapest 15-ös számú választókerületében jövőre induló polgármesterjelöltje kétszer is tárgyalt ez ügyben az MKKP helyi passzivistájával, Aleva Mártával. A kutyapártos passzivista csak azért találkozott a fideszessel, hogy bizonyítékot szerezzen a vesztegetésre.

Lévai jövő májusig havi 500 ezer forintot adott volna a nőnek, amennyiben az vállalja a kamujelöltséget, így csökkentve az ellenzéki jelölt, Szaniszló Sándor jelenlegi polgármester esélyeit. Kulcskerületről van szó, ahol ugyan erős az ellenzék, de a 2022-es parlamenti választáson Lévai kevesebb mint nyolcszáz szavazattal maradt alul az MSZP-társelnökkel szemben. A XVIII. kerületi győzelmen múlhat, hogy a Fidesz át tudja-e venni Budapestet.

Az első beszélgetésben is utalt már pénzre a fideszes politikus:

Gondold végig, hogy mi az a matematika, ami megéri, mi az, amiért szívesen csinálod. Az összes többi logisztikai dologban simán tudok segíteni.

A második találkozó alkalmával fixálták az összeget, amennyit simán megérne a Fidesznek egy Szaniszlót gyengítő kamujelölt indulása. A Válasz Online mindkét beszélgetés teljes szövegét közölte, de a hangfelvételeket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha Lévai István Zoltán megpróbálja letagadni az elhangzottakat.

Hartaházi Miklós, a Jobbik-Konzervatívok pestszentimrei politikusa a párt szándékaival összhangban feljelentést tett.

"Épp most jövök ki a 18. kerületi Rendőrkapitányságról. Törvénytisztelő magyar állampolgárként nem volt más lehetőségem, mint hogy feljelentést tegyek a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt" – írta bejegyzésében Hartaházi.

Szerinte aki közszereplőként ilyet tesz, mint amiket Lévai István Zoltán megengedett magának, annak nincs helye a közéletben, az méltatlanná vált a választók képviseletére, méltatlanná vált önkormányzati képviselői mandátumra.

Aki ilyet tesz, annak le kell mondania mindennemű társadalmi megbízatásáról. Pont.

– hangsúlyozta a jobbikos politikus.

(Címlapkép: Tarlós István volt főpolgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester a budapesti útépítési program keretében elkészült első XVIII. kerületi út átadásán a Kappel Emília utcánál felállított sátorban 2019. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán)