Esélyes a fideszes bástya bevételére a Jobbik jelöltje – interjú Bana Tiborral

A recept adott: magas részvétel, nagyobb esély a kormányváltásra.

Vas megye 3. számú választókerületében indul, ahol nem kevesebb, mint 127 település van. Milyen kihívások elé állítja az aprófalvakban gazdag térség? 

Ezzel a 127-tel másodikok vagyunk a 106 körzetből, az első ebben a rangsorban az az ormánsági körzet, ahonnan apai ágról származom. Úgy tűnik, családi szempontból én az ilyen, kistelepüléses régiókhoz kötődöm. Vállaltam, hogy mind a 127 településre ellátogatok, ugyanakkor azt szeretném megjegyezni, hogy nem csak a kampányidőszakban, hanem folyamatosan megtalálható vagyok a választókerületemben. A kampányban egyes településeken többször is megfordulok, így április 8-ig több mint 150 lakossági fórumot, utca- és kocsmafórumot tartok, hogy el tudjam juttatni az emberekhez a Jobbik országos és választókerületi programját is.

Milyen problémákkal találkozik a leggyakrabban, mik azok a javaslatok, amelyeket a helyiek elmondása alapján beépített a helyi programjába?

Mivel nagyon sok településről van szó, ez magában hordozza azt is, hogy más nehézségekkel kell megküzdenie a Szentgotthárdon és környékén élőknek, az őrségieknek vagy éppen a Jánosházán és vidékén élő embereknek. Ami egységesen megoldandó és talán a legfontosabb feladat, az a kistelepülések önállóságának megőrzése. Hiszen felröppentek olyan elképzelések a Fidesz háza tájáról, hogy a 2000 vagy akár 5000 fő alatti településeken sem lenne polgármester és képviselő-testület a jövőben, vagyis az önkormányzatok lehetőségeit még az eddigiekhez képest is szűkítenék, sőt, lényegében meg is szüntetnék. A mi körzetünk ebből a szempontból hatványozottan érintett, hiszen a 127 településből mindössze két településen, Körmenden és Szentgotthárdon maradna önkormányzat és polgármester, ugyanis csak ez a két városunk népesebb 5000 főnél.

Ez egy elképesztő gondolat, ami ellen a Jobbik a leghatározottabban tiltakozik és fel is lép, ami összhangban van azzal, hogy mi nemhogy elvennénk, hanem jelentősen bővítenénk az önkormányzatok mozgásterét, hiszen mégiscsak ott kéne fontos, helyi ügyekben dönteni, nem pedig egy olyan helytartót ültetni az emberek feje fölé, aki a Fidesz érdekeit szolgálná ki. A mi felfogásunk szerint a problémákra a megoldást helyből kiindulva kell megtalálni.

Az egyik nagy vívmányának tekinti a Fidesz-KDNP a földtörvényt, amely szerintük megvédte a magyar földet. Ehhez képest, aki a nyugati megyékben jár, lépten-nyomon osztrák rendszámú mezőgazdasági gépekkel találkozhat.

Valóban, kiemelten fontos probléma a földkérdés. Magam is több feljelentést tettem zsebszerződések ügyében, aminek annyi eredménye volt, hogy bizonyos területeket az Őrségi Nemzeti Park kisajátított. Ez is eredmény, bár azt sajnálom, hogy ezeket a törvénytelen lépéseket nem követte elszámoltatás, de hát ez az élet más területein sem erőssége a Fidesz-KDNP-nek, mint ahogyan azt az elmúlt 8 év alatt bizonyították is.

Az osztrákok máshogy művelik a földet, mint a magyarok?

Fontos tudni, hogy korábban sokkal nagyobb volt a harmónia ember és természet között. A magyar ember és a természet között, mert most sokszor azzal kell szembesülnünk, hogy javarészt osztrák és szlovén gazdák kizsigerelik a földeket a nyugati megyékben. A repcét egyenesen kiviszik Ausztriába, amit aztán az osztrák benzinkutakon láthatunk viszont bioetanolként. Vagyis nem pusztán arról van szó, hogy nem magyarok művelik a magyar földet, de ráadásul annak eredményéből nulla forint jut vissza a magyar költségvetésbe.

Kormányra kerülve hogyan rendezné a kérdést a Jobbik?

Mi azt az álláspontot képviseljük, amit Ángyán József is vallott még az Orbán-kormány államtitkáraként, míg professzor urat el nem lehetetlenítették. Vagyis, hogy a családi kis és közepes méretű gazdaságokat kellene támogatni, mint ahogyan nem ördögtől való gondolat az sem, hogy ez valamilyen szövetkezeti formában valósuljon meg. A visszajelzések is azt mutatják, hogy ezt sokan támogatnák, még akkor is, ha az előző rendszer téeszeire gondolva első hallásra lehet ennek egy kellemetlen „íze”, de ezen túllépve ez tényleg egy működtethető modell lenne a maga 21. századi formájában.

A környéken járva tapasztalható, hogy sokan panaszkodnak az Őrségi Nemzeti Parkra. Az ember azt gondolná, egy térség csak profitálhat belőle, ha egy nemzeti parknak „ad otthont”.

Az a probléma, hogy a Nemzeti Park vezetői vonakodnak figyelembe venni az őrségiek érdekeit, észrevételeit, márpedig megfelelő kompromisszumok nélkül nem fejlődhet a térség. Miután az őrségiek sok száz éven át járultak hozzá ahhoz, hogy ez a Nemzeti Park egyáltalán létrejöhessen, az ő véleményüknek, észrevételeiknek sokkal nagyobb súllyal kéne teret adni a döntések meghozatalánál.

Meg kellene szüntetni azt az életszerűtlen elemeket tartalmazó túlszabályozottságot, ami a helyiek mindennapjait megkeseríti. A térség egyéni országgyűlési képviselőjeként a jövőben szívesen vállalom ezt a közvetítő szerepet az őrségiek és a Nemzeti Park vezetősége között.

A kivándorlás tekintetében a választókerület speciális helyzetben van, hiszen úgy dolgozhatnak Ausztriában, Szlovéniában az emberek, hogy nem kell elköltözniük otthonról.

Szentgotthárd lakosságának a fele naponta ingázik Ausztriába, ahol 3-4-szer magasabb fizetésért dolgoznak. Amikor a Parlamentben feltettem a kérdést, hogy hol vannak a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek, erre egyből meg is adtam a választ: Ausztriában. A béruniós kezdeményezésünk éppen erre a problémára kínál megoldást, ami egy érdemi bérfelzárkóztatást jelent. Fontos hangsúlyozni, hogy a rosszindulatú, szándékos félreértelmezésekkel szemben nem arról van szó, hogy néhány hónap alatt ugyanannyi lesz az átlagbér és az átlagnyugdíj Magyarországon, mint Nyugat-Európában, mert ez nem reális vállalás, elindulni a bérfejlesztés irányába ugyanakkor kötelesség. Mi ezt tettük meg ellenzékből és ezen fogunk dolgozni kormányon is. Ahogyan azt is figyelembe fogjuk venni, hogy nem lehet kizárólag multinacionális cégekre alapozni egy ország gazdaságát, mert ez az „egylábúság” életveszélyes jövővel kecsegtet. Elég csak megnézni a szentgotthárdi Opel-gyárat, ahol komoly leépítések történtek. Akár a mezőgazdaságban, akár a szolgáltatóiparban vagy a kutatás-fejlesztésben tisztességes béreket fogunk biztosítani.

Miket ígért a Fidesz a térségben élőknek és ezekből mik valósultak meg az elmúlt években?

A földkérdést már érintettük, de azért amikor a hiper-szuper osztrák traktorokat, kombájnokat látjuk Vas megyében, emlékeztessünk Orbán Viktorra, aki azt mondta: „a külföldieknek coki”, amíg ők vezetik az országot, csak magyar juthat termőföldhöz. A választókerületet érintve kétszer mondta a miniszterelnök, hogy négysávos lesz a 8-as út. Amikor mi ezt számon kérjük a kormányon, a fideszesek azzal kritizálnak minket, hogy a négysávosítás Körmend és az osztrák határ, Szentgotthárd-Rábafüzes között nem vállalható és nem is szükségszerű. Csakhogy így magával Orbán Viktorral mennek szembe, az ő szavahihetőségét kérdőjelezik meg, aki kétszer ígérte ezt meg az itt élőknek. Meggyőződésem, hogy a vasiak és az itt átutazók megérdemelnék a biztonságos közlekedést, amihez a főutak mellett gondot kéne fordítani a rossz állapotú alsóbbrendű utakra is.

A térségben két befogadóállomás is működött, volt időszak, amikor elég feszült volt a helyiek hangulata a migránsok miatt.

A migránstáborok kérdésére elsősorban megoldandó feladatként tekintettek a fideszesek, ahelyett, hogy a helyiek biztonsága mellett kiállva visszautasították volna, hogy Szentgotthárdon, illetve Körmenden befogadóállomások legyenek.

Ha Körmend, akkor kórház, ha kórház, akkor az ott nyújtott szolgáltatás – ez folyamatosan visszatérő kérdés a környéken. Milyen előrelépések történtek az elmúlt években?

Az szép dolog, hogy a körmendi kórház épülete megújult, csak éppen számos tekintetben nem képes szolgáltatást biztosítani az intézmény, hiszen nincsen szülészet-nőgyógyászat, nincsen aktív belgyógyászat. Kisebb műtéteket elvégeznek ugyan, de a körmendi kórház ma sajnos inkább hasonlít elfekvőre, mint egy, a környék lakosságát megfelelő színvonalon ellátni képes intézményre. Egyik legfőbb vállalásom ezeknek az osztályoknak az újraindítása.

Már csak három hét van április 8-ig, mit gondol az esélyeiről?

Hódmezővásárhelyhez hasonlóan a Körmend központú választókerület is hagyományosan fideszes bástya, ugyanakkor azt érzékelem, hogy mind a Fidesz, mind a kormánypárti ellenfelem, V. Németh Zsolt támogatottsága csökkent, miközben a Jobbik és az én népszerűségem emelkedett.

Az emberekkel beszélgetve azt érzékelem – és ez egy nagyon fontos tapasztalat –, hogy baloldali beállítottságú emberek is odajönnek hozzám, hogy a támogatásukról biztosítsanak, mert úgy gondolják, hogy a kormányváltás érdekében rám, mint a legerősebb ellenzéki jelöltre kell szavazniuk.

Egyedül nekem van esélyem legyőzni V. Németh Zsoltot és magas választási részvétel esetén ez sikerülni is fog.