A fideszes delegáltakat is magukkal vitték a szavazóbiztosok a jegyzőkönyvek leadásához

A jegyzőkönyvek leadását valamiért késleltették.

Lukácsi a Hír TV Egyenesen című műsorában számolt be a vasárnapi eseményekről. A szavazatszámlálás rendben ment, este fél 10-re végeztek vele. Ezután arra lettek figyelmesek, hogy bezárták őket a szavazókörnek helyt adó óvodába. Lehet, hogy korábban is történt már ilyen, de nem tudnak róla, mert eddig mindig ki tudtak menni az épületből.

Telefonálgatásba kezdtek, hogy valaki engedje már ki őket, de a helyi választási irodánál senki nem vette fel a telefont. Majd amikor sikerült elérni valakit, azt mondták nekik, hogy rendben, kinyitják az ajtót, de a jegyzőkönyveket még ne vigyék be az irodába.

„Mikor végül a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető elindultak a helyi irodába a jegyzőkönyvekkel, valamiért magukkal vitték a bizottságban ülő két fideszes delegáltat is.”

Lukácsi azt is hozzátette, hogy náluk a jegyzőkönyvek adatai egyeznek a valasztas.hu eredményeivel, de annyi biztos, hogy a helyi iroda valamiért késleltette a jegyzőkönyvek bejutását. Több szavazatszámlálóval is beszélt, akik szintén arról számoltak be, hogy visszatartották a jegyzőkönyveket.

Lukácsi már veterán szavazatszámlálónak számít, de ilyet még soha nem tapasztalt. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy a választási informatikai rendszerrel bármi probléma lett volna.

A részvételi arányok már délutáni késéséről annyit tudott mondani, a bizottságoktól megkapott adatok struktúrája miatt lehetetlen, hogy ez az ő hibájuk legyen.

A történet folytatása pedig a rendszer remek lenyomata. Miután a nyilvánosság elé lépett ezekkel a gyanús esetekkel, felhívták a helyi választási irodától azzal, hogy vigye be a megbízólevelét. Ha viszont bevinné, többé nem tudná bizonyítani, hogy tényleg szavazatszámláló volt.

(fotó: Balázs Attila/MTI)