Választási etikai kódexet javasol a Jobbik a Kubatov-botrányok miatt

A Jobbik egy választási etikai kódex elfogadását javasolja, ezzel elejét véve a Kubatov-botrányok megismétlődésének.

A Fidesz a hétfői elnökségi ülésén arról határozott, hogy a tapolcai választáson az elmúlt öt évben folyamatos erősödő Jobbikot tekinti fő ellenfelének, és a radikális párt elleni negatív kampányra kívánja felépíteni választási stratégiáját – emlékezetett a politikus.

A korábbi választásokon a Fidesz a Kubatov-listákra alapozta választási kampányát. Gyöngyösön pedig fizetett aktivistákkal, szervezetten tépették le a helyi kihívójuk, Vona Gábor a Jobbik elnökének plakátjait. Ezért Dúró Dóra felszólította Horváth Lászlót, a Fidesz Gyöngyösön győzelmet arató képviselőjét, hogy mondjon le mandátumáról és egy tisztességes versenyben mérettesse meg magát ismételten.

A politikus információi szerint Kubatov Gábor Szabad Európa Csapata attól sem riadt vissza, hogy fideszes aktivistákat beöltöztetve más pártoknak kampányoljanak. Volt olyan eset, amikor zöld dzsekibe öltözve az LMP-nek kampányoltak.

A radikális ellenzéki párt elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a Fidesz űrlapjain teljesen törvénytelen módon a más pártokkal szimpatizálókat is nyilvántartsák.

A Jobbik mivel el szeretné kerülni a fentebb felsorolt esetek megismétlődését, ezért egy választási etikai kódex elfogadását szorgalmazza. A radikálisok jelöltjének Rig Lajosnak az a célja, hogy egy tisztességes versenyben méretesse meg magát, de ez a tapolcai és ajkai választók érdeke is – hangsúlyozta Dúró Dóra.

A Jobbik által javasolt etikai kódex öt pontból áll:

  • A jelöltek és jelölő szervezetek pozitív kampányt folytatnak. Tartózkodnak a személyeskedésétől és az ellenfelek magánéletébe történő beavatkozástól.
  • Csak a törvény által megengedett kampányeszközökkel élnek, és törvényes kampánytevékenységet végeznek
  • Tartózkodnak a büntetőjogi, szabálysértési és választási eljárási jogszabálysértésektől
  • A választás napján a jelölő szervezetek a jelöltektől, és az aktivistáktól fokozott jogkövető magatartást várnak el
  • A jelölő szervezetek és jelöltek a kampány érdekében igénybe vett pénzeszközökkel kapcsolatos jogszabályokat betartják