Válság: csak Orbán Viktor fizetése nőtt, a miniszterei kiszorultak a béremelésből

Válság: csak Orbán Viktor fizetése nőtt, a miniszterei kiszorultak a béremelésből

A kormányfő mostantól több mint 600 ezer forinttal keres többet. Az Európa-rekorder magyar infláció dacára a kormánytagok idén nem kaptak nagyobb apanázst, bár jó eséllyel az inflációval így sem jelenthet gondot megküzdeni.

Orbán Viktor saját hatáskörben változatlan illetményt állapított meg a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak számára - számol be a 24.hu a Miniszterelnöki Kormányiroda adatigénylésre adott válaszából.

Bár tavaly nyáron még a miniszterek jellemzően 33 százalékos fizetésemelésben részesültek: akkor Orbán Viktor 1 millió 979 ezer forintról 2 millió 632 ezer forintra emelte a fizetésüket. Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter pedig ötmillió forintot visz haza a kormány korábbi közlése alapján. A képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye 52 százalékkal, közel 700 ezer forinttal ugrott meg 2022-ben.

Most pedig az adatigénylésből kiderült, hogy

idén júliusban a kormányból csupán Orbán Viktor illetménye ugrott meg, bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra, azaz 623 ezer forinttal kap többet miniszterelnökként.

Tekintve, hogy a miniszterelnöki illetmény a házelnöki tiszteletdíjhoz lett kötve, a kormányfőnek a törvény erejénél fogva, automatikusan nőtt a juttatása.

Felidézendő, tavaly Orbán Viktor az ellenzék felvetésére úgy reagált a parlamentben arra, hogy megduplázódott a fizetése: „Kivártam a sorom”.

Noha a kormánytagok kimaradtak a fizetésemelésből, azért vélhetően ezzel együtt sem okoz túl nagy fejtörést az áremelkedés európai élvonalat vezető mértéke idehaza.

Nem mellékes ugyanis, hogy napjaink Magyarországán 16,4 százalékos inflációról adott hírt legutóbb a KSH, s a fogyasztói árakon belül az élelmiszerek drágulási üteme átlagosan 19,5 százalékon mozgott augusztusban az egy évvel ezelőtti szinthez mérten.

(Címlapkép: Orbán Viktor a parlamentben - Béli Balázs/Alfahír)