Váltópárti szerepben a Jobbik

A Századvég friss felmérése szerint a nemzeti párt tovább erősödött, Vona Gábor pedig a második legnépszerűbb pártelnök.

A Napi Gazdaság számára készült felmérés alapján a kormánypártok a teljes népességen belül 30 százalékon állnak, a Jobbik januárhoz képest egy százalékponttal erősödve 16 százalékos támogatottsággal bír. Az MSZP népszerűsége 12, az LMP-é és a DK-é 3-3, míg az Együtté a teljes lakosságot tekintve 2 százalékos. A magukat bizonytalannak vallók aránya 32 százalékos a felnőtt lakosság körében, más pártokra 2 százaléknyian szavaznának.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz–KDNP változatlanul 45 százalékra számíthat, miközben a Jobbik – e körben is 1 százalékpontot javítva az előző hónaphoz képest – jelenleg 25 százalékon áll. Az MSZP a szavazatok 19, az LMP és a DK 4-4, az Együtt 2, más párt pedig 1 százalékára számíthatna a február 5-10. között készített felmérés alapján.

A kutatás a pártelnökök népszerűségére is kitért. E szerint a válaszadók 42 százaléka van kedvező véleménnyel Orbán Viktorról, a Fidesz elnökéről. Vona Gábor a második legnépszerűbb pártelnök: a Jobbik vezetője a megkérdezettek 35 százalékának szimpatikus. Schiffer Andrásról (aki lényegében az LMP egyetlen arca) 30, Tóbiás Józsefről (MSZP) 18, Gyurcsány Ferencről (DK) pedig 16 százaléknyian nyilatkoztak kedvezően.