Váratlanul nőtt az euróövezet ipari termelése decemberben, hazánkban visszaesett

Váratlanul nőtt az euróövezet ipari termelése decemberben, hazánkban visszaesett

3 év óta a legnagyobb mértékben emelkedett az euróövezeti ipari termelés novemberhez képest. Magyarországon viszont 8,7 százalékkal maradt el az előző évhez mérten.

A tőkejavak megugró termelésének köszönhetően a várt csökkenés helyett három éve a legnagyobb mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése decemberben az előző havihoz képest - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentéséből.

Decemberben az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.

Novemberben az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban 0,5 százalékos volt a havi növekedés. A piac ehhez képest az ipari termelés havi 0,2 százalékos csökkenését várta decemberre az euróövezetben.

Legutóbb három éve, 2021 novemberében volt havi 2,6 százalékos termelésnövekedés az euróövezetben.

A 2023 decemberi ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 1,2 százalékkal haladta meg 2022 decemberit. 2023 egészében az ipari termelés az euróövezetben 2,4 százalékkal, az Európai Unióban 2 százalékkal maradt el az előző évitől. Az euróövezetre az ipari termelés decemberi 4,1 százalékos éves csökkenését jelezték előre piaci szakértők a novemberi 5,4 százalékos csökkenés után.

Az ipari termelés decemberi növekedése elsősorban a tőkejavak termelésének tulajdonítható, ami az euróövezetben 20,5 százalékkal, az EU-ban 18 százalékkal növekedett a novemberihez képest, valamint 9,4 és 8,6 százalékkal haladta meg a 2022 decemberit. A tartós fogyasztási cikkek termelése eközben visszaesett, az előző évihez képest az euróövezetben 5,4 százalékkal, az EU-ban 6,4 százalékkal csökkent.

Egy hónap alatt az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal Írországban növekedett decemberben, majd sorrendben Hollandia következett 6,6 százalékos, Dánia pedig 5,6 százalékos növekedéssel. A legnagyobb mértékű havi csökkenést Szlovéniában regisztrálták, 7,4 százalékosat, Horvátországban 4,3 százalékosat és Finnországban 2,7 százalékosat.

A legnagyobb éves növekedés szintén Írországban volt decemberben, 44,7 százalékos, Dániában 6,7 százalékos, Máltán pedig 5 százalékos.

Szlovéniában 10,2 százalékkal maradt el az ipari termelés decemberben az egy évvel korábbitól, ezután következik Magyarország 8,7 százalékos visszaeséssel, Bulgária pedig 6,9 százalékos csökkenéssel.

(Címlapkép: Unsplash)