Varga Mihály elárulta, mi a magyar soros uniós elnökség terve

Varga Mihály elárulta, mi a magyar soros uniós elnökség terve

A kormánypropagandától sem visszariadó pénzügyminiszter lengyel kollégájával tárgyalt Luxemburgban.

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

A kormánypropagandától sem visszariadó magyar tárcavezető azt ígérte:

nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra, a gazdabarát agrárpolitikára és a bővítési folyamat felgyorsítására.

A PM vezetését ellátó fideszes miniszter ezek mellett aláhúzta:

A soros magyar elnökség során válaszokat kell találnunk az Európai Unió versenyképességének helyreállítására.

Varga visszafogott propagandaszöveggel elmondta, szerinte a járvány és a háború kitörése felgyorsította Európa gazdasági térvesztését, az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben.

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd az európai versenyképességre, csökkenteni kell az unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadékot - hangsúlyozta Varga Mihály.

A sokszor optimista hangot megütő tárcavezető kiemelte:

a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett elnökségi prioritás lesz a védelempolitika és a kohéziós politika erősítése.

Varga Mihály emlékeztetett: a júliusban kezdődő magyar elnökség után Lengyelország veszi át a soros elnökséget. Lengyelország 2023-ban Magyarország harmadik kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri az 5 százalékot - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. MTI/Balogh Zoltán)