A Jobbik célja: a magyarországi bántalmazott nő is el tudjon szakadni bántalmazó párjától

„A magyar nők 20 százaléka úgy él, ahogy nem lehet élni”.

A politikus felidézte, hazánkban az év első hét napján három asszony ellen irányult párkapcsolati erőszak, ami két esetben halállal, egyben pedig életveszélyes sérüléssel végződött.

De ez nemcsak magyar, hanem világjelenség - utalt arra Varga-Damm Andrea, hogy az idei Golden Globe díjátadón egy olyan sorozat nyert el négy elismerést is, amely ezt a témát dolgozza fel. 

Magyarországon az esetek gyakori előfordulása miatt kell a nők elleni erőszakról beszélni

– tette hozzá a Jobbik képviselőjelöltje.

Mint elmondta, a magyarországi közállapotokra jellemző a frusztráció, a különböző fájdalom és a félelem. Ezek az emberi megnyilatkozások magukban hordozzák a pszichés és az egészségügyi problémákat, "a közélet, a közbeszéd, a vezető politikai elit nőkkel szembeni kommunikációja alapot ad” arra, hogy a nők elleni támadások száma tovább nőjön. 

Varga-Damm Andrea figyelmeztetett, nem látjuk a kormányzat hangos kiállást az ellen, hogy ilyen gyakorisággal forduljanak elő ezek a tragikus esetek, mint ahogy arra sem látunk megoldást, hogy mivel lehet a társadalmat picit nyugodtabbá, picit kiegyensúlyozottabbá tenni.

Emlékeztetett,

a magyarországi statisztikák szerint az utóbbi 4-5 évben hetente egy nőt megöl a párja, vagy a volt párja, s csak reménykedni lehet, hogy ez a szám nem nő tovább. 

Kiemelte, az Egyesült Államokban a művészvilág megpróbálja ábrázolni a tragikus valóságot. Ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a díjazott filmben szereplő nő külön tudott menni a bántalmazó párjától, de hazánkban ez szinte lehetetlen. Minden ötödik magyar nő bántalmazásban él, azaz

„a magyar nők 20 százaléka úgy él, ahogy nem lehet élni”.

Hazánkban - bár sok pénzt költünk erre, de – nem működik az a fajta automatikus segítőrendszer, amely segítségével a bántalmazott asszonyok nagyon hamar támogatókat, új otthont, és közeget találhatnak.

De rávilágított arra is a jobbikos politikus, hogy ez az agresszió fokozódik, és tapasztalható például a közösségi közlekedésben, a közösségi médiában, a munkahelyen, vagy épp az utcán is. 

"Nagyon sok honfitársunk félelem okán, nem szabad"

Dúró Dóra az esemény után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a civileken és szakembereken kívül minden párt és az igazságügyi minisztérium is meghívást kapott a konferenciára, ám egyedül az LMP fogadta azt el, akiktől Demeter Márta érkezett az eseményre.

Felidézte, hogy a Jobbik tavaly a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából már szervezett egy kerekasztal-beszélgetést, amelyen bár a pártok közül csak az LMP vett részt, de több civilszervezet is jelen volt. (A sajtótájékoztatón egyébként bemutatták Beleznay Zsuzsanna jogászt, aki a Jobbik nőügyekért felelős tagozatát vezeti).

Varga-Damm Andrea végül leszögezte, a Jobbiknak az a célja, hogy a szociális rendszerben meglévő, de nem felhasznált kapacitások és humánerőforrás, valamint az anyaotthonok rendszerének segítségével meg lehessen oldani, hogy a bántalmazott nő gyorsan új, és biztonságos otthont találjon.