Elemző: Orbán és Varga a gyermekvédelminek nevezett népszavazással takaródzik

Elemző: Orbán és Varga a gyermekvédelminek nevezett népszavazással takaródzik

Ahogy arról beszámoltunk, Varga Judit igazságügyi miniszter a mai rendkívüli kormányinfón még az átlagos fideszes valóságmagyarázatnál is egyszerűbb képletet állított fel: azért bukta el az Orbán-kormány a jogállamisági pert az európai bíróságon, mert megszavazták a gyermekvédelmi törvényt. 

Hivatalos: Magyarország bukta a jogállamisági pert az EU bíróságán

Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében hozott ítélete szerint.

A nyilvánvaló hazugságot azonban megfejelte még eggyel. Varga Judit ugyanis úgy beszélt az április 3-ai népszavazásról, mintha az ott leadott "igen"-ek bármilyen mértékben is befolyásolnák az esetlegesen elinduló jogállamisági mechanizmust. Már csak azért sem lehet igaza Varga Juditnak, mert az eljárás elsősorban az uniós forrásokat védené attól, hogy azok enyves kezekbe kerüljenek. 

"Varga Judit a kormány szokásos kommunikációs paneljét húzta elő. Láthattuk az elmúlt években, Orbán Viktornak a Brüsszellel szemben folytatott „szabadságharca” során mindig ugyanazokat a toposzokat próbálják elmesélni a magyar embereknek"

- válaszolta Pék Szabolcs az Alfahír azon felvetésére, miszerint

Orbánék ezzel a kommunikációval a magyar emberekre hivatkozva akarják legitimizálni az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket.

Az Iránytű Intézet elemzője szerint jellemző, ha Brüsszel szót emelt a magyar demokrácia állapota vagy az EU-s pénzek nem megfelelő felhasználása miatt, azt az Orbán-kormány minden esetben összemosta valamilyen függetlenségi kérdéssel és nem a témáról beszélt.

Folyamatosan áldozatként akarják magukat beállítani,

mintha Magyarország egy ostromlott vár volna, amit gonosz külföldi hatalmak el akarnak veszejteni - mutatott rá. 

"Amikor Varga Judit vagy Orbán Viktor szuverenitási kérdésekről beszél vagy most éppen a gyermekvédelminek nevezett népszavazással takaródzik, valójában csak a létező problémáról igyekeznek elterelni a figyelmet és a társadalom meglévő félelmeit próbálják felhasználni a tényekkel való szembenézés helyett"

- hangsúlyozta Pék Szabolcs. 

De vajon mennyire veszélyes ez a taktika, hiszen azt senki nem gondolhatja komolyan a kormányban, hogy a népszavazással megállítható lehet a jogállamisági mechanizmus. 

Pék Szabolcs viszont arra figyelmeztetett, ez a taktika eddig működött a kormány részéről és ezt a hazugságot szépen keretezve el tudják adni a saját táboruknak, beillesztették a narratívájukba, sőt, az identitásuk részévé tették az álszabadságharcot, amit a külfölddel folytatnak.

"Ez a retorika gyakorlatilag semmit nem változott a kommunista időkhöz képest, csupán a szóhasználat, most nép helyett nemzetet mondanak, illetve az amerikai imperialisták helyett brüsszeli birodalomról beszélnek, viszont a lényeg ugyanaz, a külföld rossz, a magyarok életére tör, de mi megvédünk titeket"

- magyarázta az Iránytű Intézet munkatársa. 

Jakab: az önző tolvaj Orbán ma elvett 6000 milliárdot a magyaroktól

Kemény hangvételű Facebook-posztban reagált Jakab Péter, a Jobbik-elnöke az Európai Unió Bíróságának (EUB) mai ítéletére, mely kimondja, hogy megvonhatók az uniós források attól a tagállamtól, melynek jogállami helyzete nem biztosítja a pénzek hatékony és eredményes (azaz korrupciómentes) elköltését...

Az elemző szerint az ellenzék számára ez kommunikációs szempontból egy nehéz terep, mivel, ha egyértelműen Brüsszel pártját fogja a kérdésben, akkor alátámasztja azt az orbáni narratívát, hogy külföldi érdekeket szolgál,

ha viszont nem mond semmit, akkor ismét a kormány fogja tematizálja ezt a kérdést.

"Szívós politikai munkával el kell magyarázni a választóknak, hogy itt bizony több dolgot próbál összemosni a kormány és valójában nem a gyermekvédelmi népszavazás miatt nem kapunk pénzt, hanem azért, mert Orbánék kiüresítették a jogállamot és az EU-s források felhasználása finoman szólva is megkérdőjelezhető"

- jelentette ki Pék Szabolcs.