A Magyar Állam résztulajdont szerzett az Aegon és az Union biztosítókban

A Magyar Állam résztulajdont szerzett az Aegon és az Union biztosítókban

Magyarország 45 százalékos tulajdont szerez az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban. Az erről szóló adásvételi szerződést ma írtam alá a Vienna Insurance Group képviselőivel – számolt be hétfőn Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.  A tárcavezető emlékeztet, a két biztosító a hazai biztosítási piac 20 százalékát fedi le, éves díjbevételük pedig 240 milliárd forint. Varga megjegyzi, a lépés azt a célt szolgálja, hogy „a közvagyon gyarapodjon és a stratégiai vagyonelemek visszakerüljenek állami tulajdonba”.

Az üzletkötés nem új, már korábban is volt szó róla, hogy az Aegon kelet-európai üzletágát értékesítenék, először a holland NN, a belga KBC és a német Allianz nevét emlegették lehetséges vevőként. Nem sokkal később megállapodás is született arról, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) lesz a vevő, azonban az üzletkötés ellen a kormányzat vétót emelt, amit viszont az Európai Bizottság kifogásolt. A múlt héten azután napvilágot látott, a kormányzat 125 milliárd forintot szánna arra, hogy a hazai portfoliót megvásárolja a VIG-től. Ennek a folyamatnak volt része a szerződés hétfői aláírása.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Hogy azután a csomag valóban állami kézben marad-e, vagy ezt is megszerzik Fidesz-közeli oligarchák, azt most még nem tudni.