Varga Mihály: ha nem is most, de később még kellhetnek letelepedési kötvények

"Nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá."

A nemzetgazdasági miniszter közölte: az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen megváltoztak a feltételek.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani piaci kamatoktól eltér, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségei is jelentősen csökkenjenek.

Elmondta, álláspontjuk szerint meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

"Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak"

- mondta Varga Mihály.

A letelepedési kötvények kivezetését akkor kezdte napirenden tartani a Fidesz-KDNP, amikor Vona Gábor Jobbik-elnök bejelentette, hogy csak ezért cserébe szavazzák meg az Alaptörvény népszavazás utáni módosítását. A Jobbik szerint ugyanis a kötvények árusítása ugyan olyan nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint a bevándorlási krízis, csupán az a különbség, hogy ezek az emberek nem a kerítésen másznak át, hanem bevásárolják magukat Magyarországra. A jobboldali ellenzéki párt véglegesen ki akarja záratni a kormánnyal a letelepedési kötvényezés lehetőségét.